От АОБР настояват за конкурсно начало при избора на изпълнителен член на Съвета на директорите на Български енергиен холдинг

  • 01 октомври 2020 15:53

  • 270
  • 0
От АОБР настояват за конкурсно начало при избора на изпълнителен член на Съвета на директорите на Български енергиен холдинг
© Getty Images/Guliver

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява в писмо до премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г управленската програма на всеки кандидат за изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да бъде представена и защитена пред Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това трябва да стане на открито заседание с осигурено участие и ангажираност на министъра на енергетиката, КЕВР и организации, представляващи заинтересовани страни - както съсловни, така и потребителски.

По този начин, според организацията на работодателите, ще има гаранции за експертност и репутационен ангажимент при избора на изпълнителен член на Съвета на директорите на БЕХ.

От АОБР настояват компетентните органи в държавната администрация да осигурят условия и прозрачност на подбора и своевременното назначаване на съответния кандидат, притежаващ необходимите качества и представил най-добра програма за развитие и усъвършенстване работата на БЕХ.

Писмото до премиера е изпратено от Кирил ДомусчиевКирил ДомусчиевГ-н Кирил Домусчиев е роден на 18 април 1969 г. в град София. Г-н Кирил Домусчиев притежава от името и по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, ротационният председател на АОБР за 2020 г.

Шефът на БЕХ подаде молба за напускане, Теменужка Петкова я прие

В писмото се изтъква, че БЕХ е най-голямото държавно дружество в страната на база притежавани активи. Ръководството на това дружество осъществява държавната политика в областта на енергетиката, акцентирайки върху стратегически цели и мерки за постигането им, осъществявани впоследствие от оперативното ръководство на съответното дъщерно дружество. БЕХ е едноличен собственик на основни структуроопределящи предприятия. Според работодателите това означава, че освен изискванията за професионален и ръководен опит, водещ критерий трябва да е представянето и защитата на управленска програма за период от поне 5 години по всяка от темите от компетенциите на дружеството.

На 19 август от Министерството на енергетиката съобщиха, че досегашният изпълнителен директор на "Български енергиен холдинг" ЕАД Жаклен Коен е подал молба за освобождаване на заеманата от него длъжност. Изложените от него мотиви за решението му са били лични причини. Министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по прие депозираната молба за освобождаването му като член на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД.

Последвайте канала на

Novini.bg
270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини