От АОБР настояват за конкурсно начало при избора на изпълнителен член на Съвета на директорите на Български енергиен холдинг

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява в писмо до премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г управленската програма на всеки кандидат за изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да бъде представена и защитена пред Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това трябва да стане на открито заседание с осигурено участие и ангажираност на министъра на енергетиката, КЕВР и организации, представляващи заинтересовани страни - както съсловни, така и потребителски.

По този начин, според организацията на работодателите, ще има гаранции за експертност и репутационен ангажимент при избора на изпълнителен член на Съвета на директорите на БЕХ.

От АОБР настояват компетентните органи в държавната администрация да осигурят условия и прозрачност на подбора и своевременното назначаване на съответния кандидат, притежаващ необходимите качества и представил най-добра програма за развитие и усъвършенстване работата на БЕХ.

Писмото до премиера е изпратено от Кирил ДомусчиевКирил ДомусчиевГ-н Кирил Домусчиев е роден на 18 април 1969 г. в град София. Г-н Кирил Домусчиев притежава от името и по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, ротационният председател на АОБР за 2020 г.

Шефът на БЕХ подаде молба за напускане, Теменужка Петкова я прие

В писмото се изтъква, че БЕХ е най-голямото държавно дружество в страната на база притежавани активи. Ръководството на това дружество осъществява държавната политика в областта на енергетиката, акцентирайки върху стратегически цели и мерки за постигането им, осъществявани впоследствие от оперативното ръководство на съответното дъщерно дружество. БЕХ е едноличен собственик на основни структуроопределящи предприятия. Според работодателите това означава, че освен изискванията за професионален и ръководен опит, водещ критерий трябва да е представянето и защитата на управленска програма за период от поне 5 години по всяка от темите от компетенциите на дружеството.

На 19 август от Министерството на енергетиката съобщиха, че досегашният изпълнителен директор на "Български енергиен холдинг" ЕАД Жаклен Коен е подал молба за освобождаване на заеманата от него длъжност. Изложените от него мотиви за решението му са били лични причини. Министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по прие депозираната молба за освобождаването му като член на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет