Губи ли бизнесът, когато сливаме почивните дни?

Този понеделник е почивен за много българи. Те отново предпочетоха да слеят уикенда с празничния 22 септември.

Темата за сливане на празнични и почивни дни, освен икономически и финансови измерения има и чисто човешки план и много хора предпочитат да си вземат отпуск и да обединят няколко дни, обясни пред БНТ Жасмина Саръиванова, директор "Защита на работодателските интереси" в БСК.

До 2017 години със сливането на много дни, с отработването в съботите са се създавали загуби за работодателите, всеки, който е имал нужда от определени услуги, е срещам затруднение. Отработването в събота води до недостатъчно физическо и психическо отпочиване на работещите. Преодоляването на старата уредба, със сигурност е към по-добро, смята Саръиванова.

Ваня Григорова, икономически експерт на КТ "Подкрепа" е на мнение, че ако работодателят е разрешил отпуска, очевидно това по никакъв начин не повлиява негативно на работата. Резултатите показват, че премахването на сливането на почивните дни през 2017 година е довело до намаляване на броя на отработените часове, но България продължава да бъде лидер в рамките на държавите членки.

Много работодатели вече са склонни да оставят хората да работят от вкъщи. Не всички прилагат препоръките на Министерство на здравеопазването, но е факт, че много бързо фирмите са успели да се пренастроят.

Коментари

  1. 2020.09.21 | 10:38
    Сливането на празници е нещо добро,но в повечето случаи не за всички,а най-вече за хората на държавна работа,които работят-не работят си вземат договорената заплата,и то от гърба на тия които работят!!Каква несправедливост,а?!Така че,сливането е добро,но националните празници трябва да са по-малко,защото това не стимулира бизнеса да произвежда.Освен това,работи-не работи разходите /наеми,осигуровки,охрана и т.н./ за бизнеса си вървят,а като няма производство и реализирана продукция какво става?!Същото е и в земеделието,природата не се съобразява с това че сега е празник,и както се пее "Сей земеделецо,днес му е времето",а аз добавям,утре може да е късно!!!
  2. 2020.09.21 | 10:02
    Така наречения "бизнес", който е главно от робовладелци, кога е печелил? Всички постоянно работят на загуба, а иначе имат имоти и коли за милиони, само не и за нормални заплати!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет