Фондът на фондовете ще гарантира кредити за социални и стартиращи предприятия

Социални и стартиращи предприятия ще могат да получават микрокредити при облекчени условия, гарантирани от Фонда на фондовете (ФнФ), съобщиха от Фонда.

Избраният чрез обществена поръчка посредник - "УниКредит Булбанк", ще отпуска заеми до 50 000 евро или тяхната равностойност в левове с максимален срок 120 месеца. Средствата ще могат да се използват за инвестиционно и оборотно финансиране.

Фондът на фондовете подписа договор за нови 35.6 млн.лв. за стартиращи компании и ускоряване

Кредитната институция е сключила с ФнФ споразумение за гаранции на стойност 5 млн. лв. Очаква се на базата на гаранционното покритие банката да отпусне микрокредити със собствени средства на обща стойност 25 млн. лв. Гаранцията от ФнФ покрива 80 на сто от кредитния риск на банката по всеки индивидуален микрокредит до достигане на таван на загубите от 25 на сто по гарантирания портфейл.

Чрез финансовия инструмент "Портфейлна гаранция с таван на загубите за микрокредитиране" ФнФ ще улесни достъпа до финансиране на стартиращи и на социални предприятия, които трудно получават заеми от банките, посочват от Фонда.

Причина е високият им рисков профил - липса на финансова история, неблагоприятна кредитна история, недостатъчни приходи и възможност за обезпечение или други негативни фактори. С такива кредити могат да реализират своите бизнес идеи също предприемачи от уязвими групи като хора с увреждания, безработни повече от шест месеца и младежи до 29-годишна възраст.

Заемите ще се отпускат при облекчени условия - по-нисък лихвен процент, по-малки изисквания за обезпечения, възможност за гратисен период.

Финансовият инструмент "Портфейлна гаранция с таван на загубите за микрокредитиране" е поредният продукт на ФнФ, осигурен със средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд и Инициативата за младежка заетост, се напомня в прессъобщението. Той ще се изпълнява наред с действащите и в момента финансови инструменти за микрокредити със споделяне на риска, отпускани от Първа инвестиционна банка, "Микрофонд" АД и "Сискредит" АД.

Коментари

  1. 2020.08.07 | 16:09
    Кредит от УниКредит Булбанк, където изчезнаха милионите на Мартин Петров? Не, благодаря!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет