От днес влиза в сила намалената ставка на ДДС за заведенията, бебешките храни и пелени

  • 01 юли 2020 07:02

  • 526
  • 0
От днес влиза в сила намалената ставка на ДДС за заведенията, бебешките храни и пелени
© Gettyimages (архив)

От днес влиза в сила намалената ставка на ДДС от 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени.

Антикризисната мярка беше договорена на среща при премиера Бойко Борисов и гласувана, но без съгласието на финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Собствениците на заведенията обаче смятат, че едва половината от тях ще могат да се възползват от намаленото от 20 на 9 на сто ДДС. Те смятат, че мярката решава проблема едва на половината от тях, защото засяга само храната, предлагана в заведенията.

НАП публикува указания за прилагането на диференцираните ставки на ДДС

Нашата уговорка беше 9% за целия бранш, а сега отпадат от него доста сектори. Бира, вино, алкохолните напитки, доставките по домовете -  това са цели търговски обекти, които само това правят и не могат да се възползват по никакъв начин от ДДС-то, обясни Ричард Алибегов от съсловната асоциация.

С непроменена ставка на ДДС остават и храните, и напитките от павилионите, както и от вендинг машините. За клиентите обаче промяна в цената на стоките няма да има, единодушни са и търговците, и данъчните.

,,По-вероятният сценарий е запазване на текущите цени непроменени и респективно малко по-голям мардж, който обичайно остава на разположение на  търговеца'', добави Росен Бъчваров от НАП, цитиран от БНР.

От НАП обясниха защо ако си поръчаме пица за вкъщи ДДС-то ще остане 20, а не 9%

Антикризисната мярка, която влиза в сила от днес, ще важи до края на следващата година.

Novini.bg
526 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини