През май стопанската конюнктура в страната отбелязва положителна промяна

  • 29 май 2020 19:05

  • 527
  • 0
През май стопанската конюнктура в страната отбелязва положителна промяна
© Pixabay

През май стопанската конюнктура в страната отбелязва положителна промяна в сравнение с последните три месеца, съобщи Националният статистически институт.

Общият показател на бизнес климата се покачва с 11.8 пункта спрямо април в резултат на позитивните мнения на стопанските ръководители от всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Икономист за държавните бензиностанции: Голяма грешка

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се повишава с 11.4 пункта, което се дължи на по-благоприятните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Същевременно настоящата производствена активност се оценява като намалена, докато прогнозите за дейността през следващите три месеца са по-позитивни.

Показателят "бизнес климат в строителството" нараства със 17.3 пункта главно поради оптимистичните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По тяхно мнение настоящата строителна активност остава намалена, докато прогнозите им за следващите три месеца са по-благоприятни.

Бизнес климатът в търговията на дребно се покачва с 16.2 пункта в резултат на подобрените прогнози на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира и повишени очаквания по отношение на обема на продажбите и поръчките от доставчиците (както от вътрешния, така и от външния пазар) през следващите три месеца.

17 плажа у нас ще предлагат безплатни чадъри и шезлонги това лято

Показателят "бизнес климат в сектора на услугите" се увеличава с 2.5 пункта, което се дължи на по-благоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена, докато очакванията за следващите три месеца леко се подобряват.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
527 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини