Теменужка Петкова разговаря с Пламен Димитров и Димитър Манолов

  • 19 май 2020 18:10

  • 738
  • 1
Теменужка Петкова разговаря с Пламен Димитров и Димитър Манолов
© Булфото, архив

„Въглищните централи са основни базови мощности в българската електроенергетика. Тяхното нормално функциониране, заедно с развитието на въгледобива, са гарант на стабилността на електроенергийната система“.

Това подчерта енергийният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по на среща с ръководителите и представители на Конфедерация на труда „Подкрепа“ и Конфедерацията на независимите синдикати в България – Димитър Манолов и Пламен Димитров, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. По думите на представителите на синдикалните организации пандемията от Ковид-19 води до редица предизвикателства пред световните икономики, в това число и пред енергийния отрасъл.

Министър Петкова разкри кога ще се преизчислят сметките за газ и парно

Министър Петкова отново подчерта значението на комплекса „Марица изток“ за българската енергийна система. Преди обявяването на пандемията Covid-19, след публикуването на съобщението „Европейска зелена сделка“ през м. декември 2019 г., усилията бяха насочени основно към планиране на дългосрочното развитие на ЕС по пътя към нисковъглеродна икономика. Считаме, че в настоящия момент се налага временно пренасочване на усилията към възстановяването на икономиките след въведените рестриктивни мерки за справяне с пандемията. Това е изразената от българска страна позиция в рамките на последното видеоконферентно заседание на енергийните министри от ЕС, припомни министър Петкова.

Запазването на работата на въглищните ТЕЦ в България е предвидено в Интегрирания национален план „Енергетика и климат“. Съгласно плана, въглищата запазват роля в енергийния микс до 2030 г., след което следва преходен период на плавно преминаване към по-голям дял на природен газ и биомаса.

Министерството на енергетиката и Българският енергиен холдинг предприеха необходимите стъпки и съгласно изискванията на европейските регламенти, квотите емисии СО2 за 2019 г. за ТЕЦ „Марица изток 2“ бяха закупени в установените срокове – до 30 април 2020 г. – и средствата вече са преведени по партидата на Европейския регистър за търговия с квоти.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
738 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XA XA XA

2020.05.19 | 18:35

1
НА ТАЯ ПАТИЦА АКО И РАЗМЕНЯТ ОБУВКИТЕ НЯМА ДА РАЗБЕРЕ !

Добави коментар

Водещи новини