Министър Танева: Не ограничаваме, която и да е стока в един магазин

  • 15 май 2020 09:38

  • 791
  • 3
Министър Танева: Не ограничаваме, която и да е стока в един магазин
© Булфото (архив)

Въведените квоти за български храни в търговските вериги са нарушение на европейското законодателство, обяви вчера Европейската комисия.

Така ли е или не коментира пред БНТ министърът на земеделието Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри.

Танева обясни, че предстои да се получи официално писмо от Брюксел. „На което ние ще отговорим, че Постановление на МС 70 за основните храни във веригите не съдържа каквито и да било дискриминационни условия спрямо която и да е категория на храни в обекта“, обясни тя.

Министърът допълни, че имаме много добра комуникация с ЕК и благодари на всички европейски служби.

"Квоти няма, има само принцип за възможност на достъп на местните производители. В момента тече процедура само за млечните храни и условията касаят само традиционно български артикули, тоест става въпрос за национална регулация. Ние не ограничаваме която и да е стока, от който и да е производител, ние предлагаме единствено възможност", каза тя.

Относно проблема с набирането на земеделските работници за новата реколта министърът заяви, че такъв винаги е имало.

Във връзка с розопроизводителите, Танева призна, че изкупните цени наистина са по-ниски.

Земеделският министър коментира и проблема с масов мор по пчелните семейства заради употреба на пестициди, за което сигнализираха пчелари у нас. Когато излязат всички проби, резултатите ще бъдат обявени публично, съобщи Танева.

По темата за намаляване на ДДС върху основните храни, министърът заяви, че България е под средното ниво на субсидиите, а за земеделския сектор е важно да има силен бюджет.

Последвайте канала на

Десислава Станева
791 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.05.15 | 10:41

1
магазините са частна собственост, нямате право да им се месите, ясно ли е другарко

2020.05.15 | 11:11

3
Да, и затова ни тровят с бисквити с палмово масло, с напитки с канцерогенни подсладители и детски храни с палмово масло и намалено съдържание на какао в шоколадите. Това не е ли дискриминация според теб, защото в технните страни не използват тези суровини в същите продукти?

2020.05.15 | 11:07

2
Мой този мразещ България и то неприкрито, с прошарената коса Председател на Сдружението, което по всяка вероятност се е жалвал трябва да знае, че дискриминирани се българските продукти във веригите и защо не трябва тези вериги да продават български стоки на територията на България? Това не е ли дискриминация? А може би трябва бойкот,както направи Испания и лансира своята верига Меркадона.

Добави коментар

Водещи новини