Симеон Дянков: В Еврозоната ще ни бъде по-сигурно

  • 24 април 2020 08:35

  • 1321
  • 9
© Булфото (архив)

Правителството има правилен подход за справяне с кризата. Повечето държави вече са отделили между 10-15% от БВП за справяне с кризата. Тези 10 млрд. лева са по-малко от това. Вече въпросът е как да се използват и колко бързо. Това обясни бившият финансов министър и икономист Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи в ефира на Нова телевизия. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32510

,,На този етап кризата е здравна. Първо трябва да направим всичко, така че хората да са здрави. Това за икономиката означава спад в търсенето и в предлагането. В момента голямата икономическа цел на правителството е да се подпомагат домакинствата и бизнеса. Трябва да се мисли за още по-обхватни схеми за подпомагане на обществото. Според мен отговор на тази тема ще дойде след месеци", заяви той.

Според него тепърва ще се мисли и под каква форма да се опрощават част от кредитите на фирмите.

,,Мярката 60/40 помага, хубаво е, че бързо влезе в действие. Подобни мерки съществуват в над 120 държави.  Ние не сме голяма държава като САЩ и Германия, но това няма значение. В случая е важно повече хора да запазят работата си и да подпомагат домакинствата си", каза още Дянков и даде за пример и съседните на България държави, в които процентът, който държавата дава, е по-голям.

150 млн. евро подкрепа за дребния бизнес ще окаже правителството

Той е категоричен, че ако се подпомагат домакинствата ще се излезе по-лесно от кризата. С времето е необходимо да се преразгледа и мярката 60 на 40, като държавата поеме по-голяма тежест. Дянков смята също, че въпросът не е дали работните места се запазват, а къде е потреблението. Световният опит показва, че потреблението се възстановява по-бавно.

,,Според мен кризата ще мине в три фази. Ние сме в първата - здравни мерки, с които правителствот се справи добре. Тази карантина е важна. Втората тема е как в този период и потреблението, и търсенето да се запазят в някакво ниво. Третият период е как като се излиза от кризата, домакинствата и бизнесът да не са задлъжнели много", заяви Дянков.

ЕЦБ и БНБ установиха суап линия за осигуряване на ликвидност в евро до два милиарда евро

По думите му трябва да се прекратят всички процедури по несъстоятелност, тази тема е на следващ дневен ред. За да не се случи това, трябва да се дават още пари, добави Дянков.

,,Държавата трябва да е щедра. Това е криза, която не сме виждали от дълго време. През последните години кризите бяха на търсенето. Нямало е достатъчно пари, но бизнесът работи. Сега и той не работи и парите трябва да се фокусират там", заяви още бившият финансов министър.

ЕЦБ и БНБ създават нова суап линия за осигуряване на ликвидност в евро

Владислав Горанов: Отпускат се 1.5 млрд. лв. за запазване на заетостта

Според Дянков отварянето на суап линията между ЕЦБ и БНБ е правилен ход. За него това е второстепенна стъпка, но е хубаво да има подобен вид осигуровка. Бившият финансов министър смята, че мерките трябва да се насочат и към други групи хора, например тези, които са се завърнали от чужбина.

,,Определено ще сме по-сигурни в Еврозоната. В момента ЕЦБ е основният финансиращ мерките за кризата в Европа и това, че България е изключена от тези мерки, защото не сме част от Еврозоната, определено ни пречи", каза Дянков и подчерта, че Европейската централна банка е отпуснала 4 пъти повече средства от Европейския съвет. Той съветва правителството да обърне внимание на кризата на потреблението.

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1321 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
XXX

2020.04.25 | 00:04

9
ЛЪЖА Е ЧЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ИМА ЖИВИ КОМУНИСТИ ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА БОЙКО БОРИСОВ

2020.04.24 | 13:16

8
Гнусният крадец, нагушил се с милиони от гърба на българите, си позволява да дава съвети! От къде.. ОТ Вашингтон! Изрод, който трябваше да гние в панделата! БОКЛУК!
gogo

2020.04.24 | 11:33

7
Kakva evrosona breeee? Trjabva da se radvame 4e dokato stignem nie do neja ve4e njama da ja ima.
ххх

2020.04.24 | 10:27

6
Дянков, ти си нехранимаико
asd

2020.04.24 | 10:12

5
Този лъжец обеща че слагът данък върху банковите лихви за срок от две години и че после ще го махнат.Друг лъжец го подкрепи и даде дума на народът????? Колко трябва да си НАГЪЛ ЗА ДА ИЗЛЕЗЕШ И ДА ПЛЕЩИШ ПРЕД СЪЩИТЕ ХОРА КОИТО ИЗЛЪГА???

2020.04.24 | 09:53

3
КАТО НИ СТАНАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ПОЛОВИНА, А ЦАНИТЕ ОСТАНАТ СЪЩИТЕ САМО,ЧЕ В ЕВРО. НА ТОВА ЛИ МУ ВИКАШ СИГУРНО ПАПЧИВ ИЗРОД
asd

2020.04.24 | 10:04

4
Не бе човек....не си го разбрал! ТЯХНОТО Е ПО-СИГУРНО! ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ ПЪРВО ЩЕ ЗАКРЪГЛЯТ ЦЕНИТЕ НАГОРЕ И ПОСЛЕ ЩЕ ГИ И КАЧВАТ!
Народен човек

2020.04.24 | 09:47

2
По сигурно за милионерите дето откраднаха парите на хората !
ШАЙКАТА ПРЕСТЪПНИЦИ

2020.04.24 | 09:10

1
ВМЕСТО ДА СА ВЪВ ЗАТВОРА ,ДАВАТ ИНТЕРВЮТА.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини