Ще ни връщат ли пари от сметки за осем месеца назад заради по-евтиния с 40% газ?

  • 05 март 2020 14:42

  • 3755
  • 6
© Novini.bg

Преговорите  станаха възможни след споразумението на Европейската комисия с "Газпром" през месец май 2018 година. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по по време на изслушване в Комисията по енергетика във връзка с договорените с "Газпром" нови цени на природния газ, предаде репортер на Novini.bg.

Беше сключено допълнително споразумение между "Булгаргаз" и "Газпром". Последваха седем месеца усилени преговори. Успяхме да предоговорим формулата, на база на която се определя цената на природния газ. До този момент  тя беше базирана единствено на петролните деривати, като нашата цел беше да се доближим основно до пазарните цени на природния газ. След седеммесечни преговори успяхме да преговорим тази формула и можем да кажем, че сега пазарът е основна част от ценообразуването. Това е реална стъпка, с която показваме, че ще плащаме реални цени, че нашата цена се доближава максимално до пазарната, заяви Петкова.

Предстои друг много важен момент – как ще бъде отчетен тази положителна стъпка, тъй като е налице тенденция на намаляване на цената на природния газ. Ретроактивността започва да тече от 5 август 2019 година до настоящия момент. И по отношение на топлинната енергия, и по отношение на природния газ преценката е изцяло на българския регулатор – Комисията за енергийно и водно регулиране. Ние ще положим всички усилия, за да разберат българските граждани, че всичко е прозрачно и че ще удовлетворим интересите на всички страни, посочи енергийният министър.

Директорът на "Булгаргаз" за новата цена на газа: 7 месеца се водиха тежки преговори

След седеммесечни тежки преговори успяхме да договорим промяна на начина на ценообразуване. Цената ще бъде определяна на месечна база – на края на всеки месец цената ще бъде определяна за следващия месец, заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай ПавловНиколай Павлов Николай Павлов е служебен министър на енергетиката в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е.

На "Булгаргаз" ще бъдат възстановени суми за всеки месец от август 2019 година насам в размер на 150 млн. лева. Тази сума ще бъде възстановена до края на месец март. Считаме, че е редно разликата между платеното и новата цена да бъде изплатена на всеки един клиент индивидуално за всеки от месеците. Нашето предложение ще бъде да бъдат възстановени сумите и за месец март, подчерта Павлов.

Той обяви, че прогнозната цена на природния газ от 1 април е 26,29 лева на мегаватчас без ДДС. Това е малко над 40% намаление в сравнение със сега действащата цена, утвърдена от КЕВР. Надяваме се с развитието на пазарите тази цена да бъде още по-ниска, отбеляза Павлов.

Към момента КЕВР няма правно основание да се произнася с нови решения за изминал период, освен в случаите, в които Върховният административен съд задължава Комисията да излезе с ново ценово решение, обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Ако КЕВР трябва да се произнесе за промени на цени за изминал период, е необходимо да бъде променен Законът за енергетиката. Такава ситуация никога не е възниквала. В момента, в който в Народното събрание бъде променен законът, ще разгледаме осем заявления от "Булгаргаз" за промяна на цените от август 2019 година до 31 март тази година. Тогава ние ще се произнесем за това, което трябва да бъде възстановено на потребителите, заяви Иванов.

На Трети март: Русия свали цената на газа за България

Последвайте канала на

Novini.bg
3755 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2020.03.05 | 17:08

6

От 05.08 .2019 Газпром е намали цената и Бойко чак вчера я споменават като голям "успех "

Българин

2020.03.05 | 16:30

5

Толкова глупави и мързеливи политици заедно с калинките на всички нива НИКОГА НЕ СМЕ ИМАЛИ! От десет кладенеца вода ще донесат, за да не връщат пари, защото...

2020.03.05 | 15:53

4

А дано, ама надали!

Незабравка

2020.03.05 | 15:45

3

Лельооо, кви преговори, кви пет лева?! Добре, че беше Президента Радев, лельо! Всички европейски страни ви се смеят...Все не сте чули, все не сте разбрали, все нещо в превода ви се губи! Гербави тъпи идиоти!!!

Някойси

2020.03.05 | 15:39

2

Вчера сутринта по Нова тв На мисирката на енергетика беше зададено елементарен въпрос.Кой газ е по евтин Американският или Руският газ ,Тя мисирката увърта 20 минути не можа да каже кой е по по и че хората ще плащат еди си колко по малки сметки

Петко

2020.03.05 | 15:06

1

Ще ви вземат повече пари за 8 месеца напред

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини