Директор в "Стомана индъстри": Започваме съдебни дела

  • 07 януари 2020 07:45

  • 1453
  • 2
Директор в "Стомана индъстри": Започваме съдебни дела
© Кадър: БТВ

На територията на „Стомана индъстри" няма нерегламентирано отклоняване на води . Консумацията на предприятието е намалена преди 15-20 години. Ние инвестирахме 20 милиона във водния цикъл на града и консумацията на завода падна. Тя в момента е 2% от консумацията на Перник преди режима. Това каза директорът на "Стомана индъстри" Константин Стаменов в ефира на БТВ.

„Водата, идваща от яз. „Студена“ не минава през пречствателна станция, а идва директно. Тази вода не е питейна, а за промишлени нужди“, категоричен бе той.

​От днес Перник е в бедствено положение

„Водата, която ползваме е на разрешителен режим, имаме водомери навсякъде, както и документи. Обвиненията за нереглемантирани отклонения дойдоха от "Софийска вода", които не са наясно с водоснабдяването на Перник. Заради неверните твърдения, че в предприятието има нерегламентирано ползване на води от яз. „Студена“, ще заведен съдебни дела. Още повече, че след проверка бе констатирано, че няма нарушения“, подчерта Стаменов.

По думите му от началото на ноември предприятието е спряло да ползва вода от яз. „Студена“.

Той призна, че на територията на предприятието има тръби на ВиК - Перник, които са стари и не подлежат на подмяна. Освен това по-големите количества вода биха причинили наводняване на пречиствателната станция в предприятието.

Местят водопровода, минаващ през "Стомана Индъстри"

„Когато стана ясно, че предстои режим на водата, ние помолихме да бъде намален дебитът към нас. Имахме притеснения още през лятото, че ще се стигне до режим. Не сме подавали сигнал, защото това е отговорност на ВиК - Перник. Всеки месец ние подаваме заявление какви количества ще са нужни за предприятието, като обикновено дебитът е над този, който ни е необходим. Разрешението за това се подписва от министъра на околната среда“, обясни шефът на „Стомана индъстри“.

МОСВ с извънредна проверка на язовир „Студена“, установени са нарушения

„Имаме вода в оборотен цикъл, която няма да е достатъчна за нормалния оборот на завода. 80% от продукцията отиват за износ. Имаме запаси за няколко дни. Ако не получим минимални количества от яз. "Студена", ще трябва да преместим поръчките в други заводи от групата ни в чужбина. 1500 перничани работят в предприятието. За съжаление те са изправени пред риска да останат без работа“, разкри той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1453 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
данъкоплатец

2020.01.07 | 08:49

2

СИК-аджиите са над Закона,така да знаеш!

Колева

2020.01.07 | 08:15

1

Без тежки метали.

Добави коментар

Водещи новини