Седем стратегически инвеститори проявяват интерес към АЕЦ ''Белене''

  • 27 декември 2019 14:21

  • 1394
  • 2
Седем стратегически инвеститори проявяват интерес към АЕЦ ''Белене''
© Булфото/Архив

Към настоящия момент са подадени 13 заявления за АЕЦ ''Белене'', в това число 7 за стратегически инвеститор и останалите са заявления, свързани с искания за изкупуване на електрическа енергия или за придобиване на дял. Пет от компаниите, които са световни лидери в областта на ядрената енергетика: ''Росатом'' китайската корпорация CNNC и Корейската хидроядрена компания, ''Дженеръл Електрик'' и ''Фраматом''. Участието на такива световни лидери е гаранция за успешното развитие на процедурата. Това посочи в отчет за свършената работа през 2019 година министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Тя припомни, че на 21 октомври бяха въведени в експлоатация изградените първи 11 километра от проекта ''Балкански поток'', като премиерът Бойко Борисов допълни, че още в понеделник ще отиде да ги инспектира.

''Балкански поток'' беше стартиран при изпълнени всички стриктни европейски правила в областта на природния газ, обществените поръчки и в съответствие с националното ни законодателство'', посочи министърът.

Рисков проект ли е АЕЦ "Белене" за енергетиката на България?

По думите ѝ продължава и работата по интерконектора България-Гърция.

,,Към настоящия момент се работи по изграждането на 4 лагера на територията на Гърция и България. В момента компанията извършва разчистване на трасето и отстраняване на дървесината – това е един процес, който трябва да се извърши сега, тъй като спрямо екологичното законодателство след определен период от време това не е възможно. В момента се работи на територията на село Стамболийски, област Хасково'', добави тя.

По думите на Петкова доставката на втечнен газ от САЩ за България през 2019 година е пример за истинска газова диверсификация.

Като друго важно събитие в българската енергетика министърът определи старта на борсата за търговия с природен газ.

,,Тази стъпка е пряко свързана с либерализацията на пазара на природен газ. От 2 януари стартира платформата, която е свързана със сключване на договори. Вървим с уверени крачки напред по пътя към либерализацията на пазара на природен газ'', посочи Петкова.

Последвайте канала на

Novini.bg
1394 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
КАЗАХ

2019.12.27 | 14:42

2

Никой освен РОСАТОМ не може да строи.

2019.12.27 | 14:38

1

НЯМА ДА ИМА РУСКИ АЕЦ НИТО КИТАЙСКИ

Добави коментар

Водещи новини