В Министерството на енергетиката бе обсъден напредъкът по реализацията на интерконектора Гърция - България

На тристранна среща в Министерството на енергетиката между министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по, проектната компания за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България Ай Си Джи Би и строителят на трасето AVAX S.A. бе обсъден напредъкът по реализацията на проекта и предизвикателствата пред него.

„IGB е стратегически проект не само за Гърция и България, а и за целия регион на Югоизточна Европа. Проект, който ще даде възможност за реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ“, каза министър Петкова и призова за максимална мобилизация, която да гарантира навременното завършване на междусистемната връзка. Изпълнителите на строителните дейности от AVAX S.A. увериха, че изграждането на интерконектора се осъществява съгласно най-високите стандарти и ще спазят заложените в договора срокове, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Парламентът ратифицира договора за финансиране на интерконектора с Гърция

До края на януари 2020 г. трябва да бъде завършено изграждането на временни лагери и съоръжения на всяка работна площадка по цялото трасе на газопровода на българска и на гръцка територия, както и управление на дейностите по складиране на тръбите. Изпълнителят информира, че разработва план за поетапна доставка на тръби в съответствие с линейния график за строителство и обособява временни площи за тяхното складиране. В ход е подготовката на строителни линии и изготвяне на сервитутна ивица.

Министър Петкова увери: Газова връзка Гърция-България ще бъде готова до края на 2020 г.

По време на срещата изпълнителят увери, че в момента се работи така, че да не бъдат допуснати закъснения. Министър Петкова заяви готовността на Министерството на енергетиката да съдейства за завършването на междусистемната връзка в срок, в синергия с проекта ТАП.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет