Работодатели искат обществено обсъждане на предложените промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

  • 10 декември 2019 13:28

  • 434
  • 0
Работодатели искат обществено обсъждане на предложените промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс
© Pixabay

Асоциацията на организациите на работодателите в България /АОБР/ иска предложените промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс да не се приемат без обсъждания и разяснения на няколко въпроса. Това е записано в писмо на организацията до председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, получено днес в БТА.

С изменението на Закона за митниците (параграф 10 от Проекта за изменение и допълнение на Данъчно - осигурителния процесуален кодекс) се предвижда Агенция "Митници" да може да изисква обезпечения в размер, осигуряващ заплащането на митническото задължение и другите вземания, които възникнат при вноса, изчислени на база справедливите цени за стоки към момента на декларирането.

Парламентът ще разгледа промени в ДОПК, касаещи трансграничните данъчни схеми

Сред въпросите, посочени в писмото са: "Какъв механизъм ще бъде избран за определяне на обезпечението", "Какъв ще е подходът към заварените случаи", "Къде може да се бъде открит списък с рисковите стоки и с определените справедливи цени, по които ще се налага обезпечението", "Кой ще поеме допълнителните разходи за терминални, складови и др. такси, които ще бъдат наложени заради задържането на стоката и обезпечението".

В писмото си работодателите посочват, че според тях е противоконституционно да се фиксират т. нар. справедливи цени по нормативен път, в страна, която е изградена на принципа на пазарната икономика, и дори това да бъде наложено като мярка заради общностното законодателство, то не трябва да е с прекомерен характер и ограничаващо възможностите за вносна търговия.

Налагането на обезпечителни мерки за текстил, облекла, обувки и др. стоки без ясна информация за вида на стоките и техния произход и метода, определящ обезпечението, ще доведе до значително увеличение на разходите за складови и терминални такси, за изпитания, неустойки по вече сключени търговски договори и оттук и до вероятност за фалити на част от икономическите оператори, пишат още работодателите.

КРИБ: Работодатели и синдикати си подаваме ръка, за да могат темповете на БВП да растат

Те напомнят, че България е държава на малък и среден бизнес и подобна, според работодателите, непрозрачна политика и регулативни механизми от страна на митническите власти ще постави икономическите оператори в неконкурентоспособна среда спрямо европейските вериги.

Освен това от АОБР отново се противопоставят на подобен подход с преходните и заключителните разпоредби на един законопроект да се въвеждат изменения в друга правна материя.

Последвайте канала на

БТА
434 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини