БСП иска промяна в данъчната политика с предложения от тях алтернативен бюджет на развитието

  • 21 ноември 2019 13:24

  • 341
  • 6
БСП иска промяна в данъчната политика с предложения от тях алтернативен бюджет на развитието
© Пресцентър БСП

"БСП за България" ще настоява за промяна в данъчната политика с предложения от тях алтернативен бюджет на развитието. Той бе представен пред журналисти в зала "Запад" на Народното събрание. Лидерът Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за обяви основните акценти в него - прогресивно данъчно облагане, косвени данъчни стимули за младите хора и семействата с деца, преизчисление на всички пенсии, създаване на инвестиционни фондове за развитие на икономиката и реформа в здравеопазването.

"Много е трудно - в опозиция да правиш цялостен алтернативен бюджет и той да е финансово обезпечен", призна Нинова. Тя благодари на екипа от експерти и парламентаристи, работили по създаването му.

БСП предлага партийната субсидия да стане 8 лева

"Бюджетът ни е разумен, финансово гарантиран и много сериозен. Той е и една заявка за бъдещо управление", посочи Нинова.

Проф. Румен Гечев заяви, че няма развита страна с плосък данък. Той обясни, че това е крайно дясна политика и изтъкна, че за разлика от ГЕРБ, които предлагат движение на дясно към страни като Азербайджан, Индия, Таджикистан, Того, Камерун, алтернативният бюджет предлага да се движи на ляво - Франция, Италия, Германия. Гечев обясни, че ГЕРБ не променят плоския данък, а той подхранвал социалната поляризация.

Сред основните данъчни промени, за които ще настояват с конкретни предложения при обсъждането на второ четене на Бюджет 2020 г. от левицата предлагат по-голяма децентрализация за общините като част от приходите от ДДС и данъка върху доходите на физическите лица да остават на разположение на общините. Освен това предлагат цялостен пакет грижа за семейството на стойност 890 млн. лв. с цел справяне с основния проблем на страната - демографската криза.

ИПИ изготви алтернативен на Министерството на финансите държавен бюджет

Предлагат се диференцирани ставки ДДС върху стоките от първа необходимост - пет на сто и девет на сто за лекарствата, заплащани от НЗОК. Всички промени, които се предлагат от БСП са консултирани с водещи икономисти и макроикономически експерти от УНСС, Икономическия институт на БАН и Софийския университет.

Увеличаване на максималния осигурителен доход от 3000 на 3900 лв., увеличаване на 650 лв. на минималната работна заплата, ставката за нощен труд за един час да бъде повишена с 35 на сто спрямо надницата през деня. Сред пакета от мерки грижа за семейството се залага на увеличение на помощта за майките студенти от 2880 на 6 500 лв., еднократна помощ в размер на 6500 лв. за всяко второ и трето дете за осигурени за минимум 24 месеца назад във времето, увеличаване размера на майчинството през втората година от 380 лв. на 650 лв. Друга мярка са безплатните детски градини, както и безплатни лекарства за децата до 14 годишна възраст. Гечев заключи, че този бюджет може да стане факт с предсрочни парламентарни избори.

От БСП искат спешно заседание на три комисии към СОС за "Топлофикация София"

Последвайте канала на

Novini.bg
341 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Манев

2019.11.22 | 10:13

6

Крайно време е да се осъзнаете, че вече сте една регионална партийка подлежаща на изчезване. Не сте от от позицията да искате а се опитайте да направите нещо полезно за народа си.

2019.11.21 | 17:57

5

Искам,искам искам дано се задавите

2019.11.21 | 16:22

4

БСП иска, иска, иска, иска...... , е па нека си иска, те само искат, власт, субсидии и какво ли не още, а нищо не дават. Нека си искат, не ми пречат. То не е луд който иска, а този който ще им даде, ако изобщо има такъв.

лъжци и манипулатори

2019.11.21 | 15:43

3

Дълги години бяха на власт в различни коалиции, най много с ДПС. Е, що тогава не приехте тези данъчни закони, а сега се сетихте? Имитация на дейност и загриженост.

2019.11.21 | 15:21

2

ГЛУПОСТИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ерни

2019.11.21 | 15:01

1

Тая е от умрялата партия

Добави коментар

Водещи новини