Мика Зайкова: Няма законова аргументация първият ден от болничния да не се плаща

Фалшивите болнични трябва да бъдат криминализирани. Това заяви пред „Фокус“ финансовият експерт Мика Зайкова.

Според нея няма никаква законова аргументация първият ден от болничния да не се плаща, а аргументът, че има много фалшиви болнични, е проблем на контрола.

„Всеки работещ в България плаща осигурителна вноска, в рамките на която е осигурен и за временна нетрудоспособност, която плаща на НОИ. Държавата, в лицето на НОИ, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването са тези, които контролират този процес. Този контрол трябва да е ефективен и да няма корупция. Твърди се, че има фалшиви болнични, но доказателствата са твърде малко. Освен ефективен контрол, трябва да има криминализиране на това деяние, защото то е престъпление. Но да наказваш болния си работник е нонсенс“, подчерта Мика Зайкова.

Колко ще загубят майките, ако първият ден от болничния не се плаща?Финансовият експерт припомни, че по време на кризата през 2009 година социалните партньори са се съгласили като временна антикризисна мярка да плащат първите три дни от болничния. „По този начин първите три дни се плащат на 70%, но кризата отдавна мина и никой не се сеща, че тази временна антикризисна мярка беше превърната в постоянна. Работодателят фактически плаща за едно и също нещо два пъти. Знаете, че 60% от осигурителната вноска се плаща от работодателя, а 40% от работника. След това той трябва да плати и болничните, затова работодателите са в правото си. Институцията, която трябва да плаща болничните, се казва НОИ“, обясни Зайкова.

Синдикатите искат спешна среща с Борисов заради първия ден от болничните

Тя допълни, че цените на лекарствата и на терапията, която българинът доплаща, са над средното европейско ниво. Финансовият експерт цитира и данните на НСИ за октомври, които отчитат, че средното поскъпване за месеца е 0,8%, като се забелязва поскъпване на лекарските услуги и лекарствата.


 

Коментари

  1. 2019.11.15 | 20:41

    Цветанов не можа да изяде главата на Борисов... Горанов е бил винаги по-успешен :)

  2. 2019.11.15 | 10:59

    Това си е направо увеличаване на здравната вноска , и намаляване на правата по КСО , при увеличаване на задълженията

  3. 2019.11.14 | 22:01

    Цялата идея май е да работиш като роб и да не смееш да отсъстваш, защото ще загубиш пари. Напълно права е Зайкова.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет