Караниколов: Трябва да презентираме индустриални зони, защото много от инвеститорите искат готови халета

  • 25 октомври 2019 14:36

  • 241
  • 0
Караниколов: Трябва да презентираме индустриални зони, защото много от инвеститорите искат готови халета
© Булфото (архив)

Вече трябва да презентираме индустриални зони, защото много от инвеститорите искат готови халета - да вкарат машини и да започнат да работят. Това е целта ни, а Плевен има своя потенциал, заяви министърът на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в пред журналисти в Плевен.

Той припомни, че преди година Министерството на икономиката е поискало от общините да изпратят предложения за терени, които могат да отговарят на изискванията за създаване на нови индустриални зони. Плевен - общината и областната администрация, изпратиха такива предложения, уточни министърът.

Караниколов поясни, че след като са направили анализ с екипа на Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник в продължение на година, вече са почти готови със Закон за индустриалните зони. Този закон ще дава възможност на инвеститорите, които са в индустриални зони да получават повече преференции - и от държавата и от общините, както и от оперативните програми, т.е. европейско финансиране, изтъкна Караниколов.

"В Плевен съм, защото исках да видя конкретно терените, които са предложени. Те са около 130 декара, има възможност за окрупняване - общински и държавни терени, т.е. индустриалната зона да бъде около 200 декара. Тази или другата сряда ще бъде взето решение от МС за осигуряване на пари от държавния бюджет на общината за изграждане на един път, който ще свързва индустриалните зони", поясни министърът.

По думите му, предложението на държавата е в Плевен, по модела на Стара Загора, да се направи обща индустриална зона между общината и държавата. Това да стане и в други общини.

"Плевен е една от приоритетните ни общини. Тук очакваме скоро да имаме и път. Интермодален колектор за разтоварване на товари. Предложението, което правим, е общината по най-бързия начин да създаде общинско дружество, в което да апортира терена, който днес аз разгледах, а държавата през националната компания "Индустриални зони" ще влезе през увеличаване на капитала с пари, като те ще бъдат реализирани за изграждане на инфраструктура, тъй като в момента теренът е поляна, но инвеститорите не търсят това", подчерта министърът.

Второто нещо, за което съм в Плевен - правим анализ по ОП "Иновации и конкурентоспособност" - европейските средства, които се дават за бизнеса. Констатирахме за Плевен, че по тази програма има голям интерес - 207 одобрени предложения за последния програмен период, от тях 129 вече са реализирани и са платени, 71 са в процес на работа, 7 са прекратени поради искане на бенефициента - т.е. процентът на прекратените е изключително малък. От тази гледна точка мисля че е изключително важно - ще говорим и с областна управа и общинската администрация, да предоставят помещение, където ние ще изнесем офис на ОП "Иновации и конкурентоспособност" в Плевен. Целта е бизнесът да работи директно с представители от тази програма и по-бързо и по-лесно да му се случват проектите.

Караниколов допълни, че през последните две години има одобрени инвестиционни проекти за около 130 милиона за региона на Плевен, като от тях са осигурени 3 хиляди работни места. Вече е открито едно от предприятията, в момента се сертифицира още един проект и има двама корейски инвеститори, които последният месец разглеждат един от терените в Плевен, където днес министърът е бил. Караниколов гарантира, че до две-три седмици ще има изнесен офис.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
241 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини