Караниколов нареди на ДАМТН да засили контрола на язовирите във връзка с усложнената метеорологична обстановка

  • 04 октомври 2019 13:43

  • 336
  • 1
Караниколов нареди на ДАМТН да засили контрола на язовирите във връзка с усложнената метеорологична обстановка
© Булфото (архив)

По нареждане на министъра на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ засилва екипите, осъществяващи контрол на язовирите и съоръженията към тях, съобщиха от министерството.

Мерките се налагат във връзка с обявеното от НИМХ предупреждение от втора степен за интензивни валежи и гръмотевични бури в 8 области в Източна България и първа степен в 17 области от страната.

Оперативният щаб на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" /ГД НЯСС/ е в готовност за действия при усложняване на метеорологичната обстановка.

Служителите от ГД НЯСС поддържат непрекъсната комуникация със собствениците за повишаване на водните нива в язовирите и състоянието на язовирните стени и съоръжения към тях. Язовирите са с осигурени свободни обеми и са в състояние за поемане на висока вълна от потенциални валежи.

До областните управители са изпратени указания за предприемане на мерки от собствениците на язовирни стени и съоръженията към тях по смисъла на чл.141, ал.1, т.5 от Закона за водите, а именно: да регулират и поддържат водните нива в язовирите гарантиращо безопасната им експлоатация и недопускане на аварийни ситуации и създаване на риск от наводнения, както и да се осигурят проектните проводимости на преливниците и да се предприемат действия за недопускане запушването им.

Изпратени са писма и до началниците на Регионални отдели от ГД НЯСС с готовност да се следят водните нива на язовирите на териториите на съответните области, с особено внимание на язовирите с висок потенциален риск и каскадните язовири.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
336 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.10.04 | 14:00

1

ЧЕРВЕН БОКЛУК

Добави коментар

Водещи новини