Бизнесът трябва да помага в обучението на IT специалистите, според експерт

  • 18 октомври 2019 14:42

  • 222
  • 0
Бизнесът трябва да помага в обучението на IT специалистите, според експерт
© Pixabay

Бизнесът в България все още не е достатъчно отговорен във връзката си с висшите учебни заведения и трябва да участва по-активно в обучението на специалистите по информационни технологии, каза  проф.Владимир Сълов, декан на факултет "Информатика" в Икономическия университет във Варна. Според него фирмите би следвало да се включват активно още в най-ранния етап от обучението на студентите и да реализират директна комуникация.

Университетите предлагаме теоретичния фундамент, бизнесът може да дава практическата насоченост, посочи Сълов и уточни, че във варненското учебно заведение се такъв модел се прилага и той работи много добре.

Обучението в средното образование все още не е на достатъчно добро ниво, допълни Сълов. По думите му това налага в университетите преподавателите да започват от начална подготовка вместо да работят на по-високо ниво и да надграждат. Така се губят време и ресурси, за да се компенсират някои липси от средното образование, обясни Сълов.

Непрекъснатото развитие на софтуера изисква хората, които искат да се реализират в тази сфера да учат постоянно, а не просто да разчитат на дипломата си, допълни ръководителят на катедра "Информатика" в университета проф.Юлиан Василев. Според него това е една от причините у нас да има такъв сериозен недостиг на IT специалисти. Нужно е непрекъснато надграждане на знанията, за да има успешна реализация, посочи Василев. Той допълни, че тенденцията в момента е фирмите да не наемат такива служители, а да ползват услугите на стартъп компании.

Прогнозата на Василев беше, че до една година това ще стане факт и на пазара в България.

За реализацията на студентите по информационни технологии от Варненския икономически университет той посочи, че ежегодно се проследява реализацията на завършилите бакалавърска степен. Данните сочат, че три четвърти от младежите започват работа или продължават да учат за магистърска степен, като често двете неща се правят едновременно.

Останалата една четвърт от бакалаврите стартират собствен бизнес или излизат в майчински. Безработни обаче няма, посочи Василев.

Информационните технологии в бизнеса и образованието бяха във фокуса на провелата се днес във Варна международна конференция, посветена на 50-годишнината на катедра "Информатика" и на 100-годишнината на Икономическия университет. Сред темите за дискусии бяха още изкуственият интелект, блокчейн технологиите, Интернет на нещата, киберсигурността, облачните технологии.

Последвайте канала на

Novini.bg
222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини