Защо намалява търсенето на IT специалисти?

  • 14 януари 2024 21:51

  • 6213
  • 5
Защо намалява търсенето на IT специалисти?
© Freepik

Има ръст на обявите за работа с 9% на годишна база. Това отчитат експертите по подбор на персонал, както и специализираните за това сайтове.

Значително търсене на хора е регистрирано в здравеопазването, изкуството, администрацията, търговията и строителството. Повече обяви за работа има и в транспорта, производството, хотелиерството и ресторантьорството.

Изключение прави ИТ секторът, в който има годишен спад от 34%, както и в маркетинга – с 1%.

IT индустрията сваля заплати и съкращава хора

Спадът в търсенето усеща и ИТ специалистът Николай Минчев, когото екипът на bTV среща в Бюрото по труда. „Аз търся работа вече два месеца. По-рано не беше толкова трудно, имаше години, когато лесно се намираше работа“, обяснява той.

Според една от компаниите за подбор на персонал тенденцията за спад в търсенето на ИТ кадри е факт, но за щастие към момента фирмите у нас не са прибегнали до освобождаване на служители, а само до намаляване на назначаването на нови. 

„Това е продиктувано от стагнацията в световен мащаб и от началото на рецесията в някои държави, които пък са основните клиенти на ИТ фирмите, които работят в България. В резултат на това намалява наемането на нови хора“, обяснява Светлозар Петков, мениджър в компания за подбор на кадри.

Експертите се надяват спадът в търсенето на кадри в ИТ сектора да не бъде последван и от спад в производството. Значителна част от стоките произвеждани у нас отиват към Германия, където икономиката през последната година не е във възход. 

Според икономисти пазарът на труда у нас ще остане в добро състояние след като миналата година средната брутна заплата надхвърли 2000 лева.

„Пазарът на труда в България е доста активен в момента от гледна точка на търсенето на кадри и докато нямаме по-сериозна рецесия, ще остане в тази форма. Това означава, че работниците ще могат да се договарят за по-високи заплати“, категоричен е икономистът Стоян Панчев.

„Има много висок праг при нашата работа, но аз съм готов да работя и за 4000 лева“, твърди Николай.

Експерти отчитат, че най-много обяви за работа – близо 45%, са за служители в столицата, където пазарът е най-динамичен. Следват Пловдив и Варна, докато в Бургас, Русе и Стара Загора търсенето е по-малко.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
6213 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Маринов

2024.01.16 | 19:41

5
Заради изкуствения интелект.

2024.01.15 | 08:17

4
Защото болшинството от т.нар IT специалисти, са обикновени занаятчии.
Фичо

2024.01.15 | 07:14

3
Щото са катили.

2024.01.15 | 02:42

2
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G
даааа

2024.01.15 | 00:40

1
ами защото Киро Брейка пак позна

Добави коментар

Водещи новини