Фирми, наемащи хора с увреждания, плащат такси на държавата

Стотици работодатели търсят хора с увреждания в бюрата по труда, за да запълнят квоти за такива работници. Повечето позиции обаче остават незаети. Част от фирмите вече плащат компенсации заради това, че не изпълняват закона. Квотите важат за фирмите с 50 и над 50 души персонал.

110 са предприятията, които не са успели да наемат необходимия брой хора с увреждания и се е наложило да платят компенсационни вноски. За три месеца са платени малко над 92 000 лева под формата на вноски, съобщава БТВ.

Малко над 900 работодатели са поискали от бюрата по труда да им намерят хора с увреждания, за да запълнят квотите. Обявили са близо 2300 места. 1700 обаче все още не са заети, защото няма подходящи кандидати. Тогава задължението за квота отпада за предприемача.110 са фирмите, които вместо да наемат хора с увреждания, са платили компенсационни такси. Вноската е 30% от минималната заплата за всяко незаето място за всеки месец. Тя отива по сметката на инспекцията по труда. До момента няма наложена нито една глоба от инспекцията по труда, свързана с изпълнението на квотите.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет