Накараха жена с увреждания да връща пари на НОИ

08 октомври 2019 09:42

Накараха жена с увреждания да връща пари на НОИ
© Нова телевизия
9753 4

51-годишна жена твърди, че местното представителство на Националния осигурителен институт я е лишило от борса и болнични. Накарали са я да връща пари, които е взела по време на боледуването си. Диана Иванова от Плевен работи от няколко години в шивашки цех, но вече е с увреждания. Скоро ще започне да получава пенсия поради този факт. Нейната история започва в първия работен ден на годината. Преназначена е в последния ден на миналата година в нова фирма на стария си работодател.

"На 2 януари се яви на работа. Направихме инструктажи, както си е в трудовото законодателство. Обаче към 10 часа ми се оплака, че има болки в коляното и ме помоли да я освободя, за да отиде на лекар и да види какво се случва", каза бившият работодател на Диана Иванова - Панайот Дишков. "Наложи се да бъда оперирана през януари, тъй като скъсах вътрешен и външен менискус. В продължение на 4 месеца бях по болест и не можех да използвам болничен, защото се оказа, че фирмата фалира и бях съкратена и пратена на борсата", каза още Иванова. Докато е по болест, от НОИ изплащат редовно обезщетение на Диана. След това одобряват тя да получава 10 месеца, т.нар. "борса".

"Първата борса си я взех и когато отидох за втората, установих, че няма такава - беше спряна", заяви Диана Иванова. От НОИ-Плевен обясняват на жената, че борсата ѝ е спряна, защото на 2 януари - денят, в който постъпва в болница, нейният работодател не ѝ е платил осигуровката и дължимото за деня. "Казаха ни, че трябвало да я водим във ведомостта, че е дошла на работа и да платим осигуровка в този ден, но тя ми се обади, че от 2-ри е болничен. Няма как в един и същи ден хем да си на работа, хем да си в болничен", обясняват от фирмата на Диана. Държавата кара жената и вече бившият ѝ работодател да върнат сумата от 1600 лв. – малка за едни, но жизнено необходима за 51-годишната жена. Въпреки обжалването на постановлението, то е потвърдено.

На запитване към НОИ получихме отговор, в който се казва, че Диана Иванова реално нямала нито един работен ден при осигурителя и не попада в групата на осигурените лица. В същото време пък е установено, че не ставало дума за неплащане на осигуровки от страна на работодателя, а за неистинност на подадените от него данни. Затова и искът за възстановяване на средствата е към него, а не към жената. От тези противоречия между държава и работодател страда само Диана, която е лишена от цялата си борса. "Как да живея, като аз съм на квартира, с 250 лв. наем? Отпускат ми някаква пенсия, която не е готова още и е 180 лв. Имам болна майка на 87 години – инвалид с чужда помощ. Нейната пенсия е 360 лв., а като платя 250 лв. квартира. Четвърти месец съм без лекарства. Лошото е, че не се оправям, а се влошавам", заяви Диана Иванова.

Тя и бившият й работодател обжалват постановлението на НОИ в Административния съд.

Novini.bg
9753 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Нада

2019.10.08 | 11:54

2

А дали не е прикрита трудова злополука?
За съжаление, бях жертва на бивш работодател и личен лекър. Работодателя твърдеше, че няма как да докажа къде, кога и как е станала злополуката. А личния лекър каза, че няма да пише трудова злополука, защото знаела ли съм какво щяло да стане, и полиция щяла да идва.

Българка

2019.10.08 | 22:51

4

Чудя се кой взима на работа хора, които не знаят как се членуват думите в българския език, и че ЛЕКАР се пише с "А". Смешни и жалки сте, само имате претенции и се жалвате, а сте просто неграмотни и мързеливи.

Бонара

2019.10.08 | 13:04

3

А Кадее тази Даржава.

2019.10.08 | 10:29

1

НОИ не трябва да дава и стотинка,ако документацията не е в ред.

Добави коментар

Водещи новини