КНСБ: Заради реплики във "Фейсбук" вече има уволнени работници от работодателите им

Заради изявления и реплики в социалната мрежа "Фейсбук" вече има случаи на уволнени работници от техните работодатели. Това разкри в Плевен вицепрезидентът на КНСБ в Плевен Чавдар Христов.

Той посочи, че се наблюдават проблеми в сферата на труда, които са следствие на общуването в Интернет пространството. Затова КНСБ започва проекта "Парламент на работеща България" с цел да дискутира актуалните теми в ново направление, уточни Христов.

Форумът на КНСБ в Плевен предизвика голям интерес, допълни той. По думите му синдикатът си е поставил нестандартна задача, да изведе на вниманието на по-широк кръг хора - работници и служители, членуващи и нечленуващи в синдикати, теми, които все още не са навлезли в дневния ред на обществото, но касаят регулацията на труда и капитала. Този проект е една форма да достигнем до по-голям кръг от хора и да събудим дискусия, каза Христов, цитиран от БТА

Според него първият въпрос е свързан с новите обстоятелства - новата среда за общуване в социалните мрежи, и особено тази на "Фейсбук" - проблемите, които тя поражда в сферата на труда. Размисълът е в посока дали е необходимо да се организира вид регулация за участието в мрежата, каза Христов.

"В тези мрежи има всякакви реплики, изявления, някои от които се преследват от работодателите - според нас без основание, но това ни кара да помислим за вид регулация на тези отношения между работещи и работодатели", изтъкна Христов.

"Според него трябва да има и себеконтрол, когато някои напише нещо, трябва да създава че носи отговорност, независимо, че средата е нестандартна. Онези работодатели, които веднага търсят възможност да налагат наказания, дори уволнения, също не са прави", коментира той.

Тодор Капитанов - национален секретар на КНСБ, подчерта, че при уволненията след споделени мисли в мрежата за работодатели, обикновено работодателите твърдят, че са уронили авторитета на фирмата, че разкриват нейни тайни, като например работните заплати. "Според него тези случаи не са само в България, но и Западна Европа. Над 3,6 милиона са потребителите във "Фейсбук" от България, като 78 на сто от колегите са свързани в мрежата", посочи той.

"Активността в мрежата у нас е най-висока между 13.00 и 15.00 ч.", допълни той.

Капитанов заяви, че на дискусията в Плевен е изразена необходимост от регулация. Проектът на КНСБ касае и тежката форма на стрес по време на работа, както и това, че мобилните връзки трябва да имат граници - не 24 часа да сме на разположение на работодателя. В различни страни вече са въведени правила и в тази посока, подчерта Капитанов.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет