„Булгартрансгаз“ подписа договор за изграждане на две компресорни станции, които са част от проекта „Балкански поток“

  • 03 октомври 2019 20:50

  • 858
  • 0
„Булгартрансгаз“ подписа договор за изграждане на две компресорни станции, които са част от проекта „Балкански поток“
© Булфото (архив)

„Булгартрансгаз“ ще търси кредит за 150 млн. евро за изграждането на проекти, които са част от „Балкански поток“.

Това обяви ръководителят на газовото дружество Владимир Малинов. „Краткосрочен кредит, който предвиждаме в рамките от 6 до 12 месеца“, посочи той. Днес Владимир Малинов подписа договор за изграждане на две компресорни станции, които са част от разширението на газопреносната инфраструктура на страната ни. Изграждането ще струва 350 милиона лева без ДДС, като 40% от тях ще бъдат платени авансово. Останалите средства ще бъдат изплатени в следващите две години.

Договорът за изграждане на станциите, които са част от проекта „Балкански поток“, беше подписан от "Булгартрансгаз" и избраният за изпълнител на проекта консорциум „Ферощал Балкангаз“.  „По този начин виждаме една възможност за осигуряване на доставки на природен газ от различни източници по различни маршрути, което представлява концепцията за газоразпределителен център на територията на България“, заяви министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по, която също присъства на подписването на договорите.

Според енергийния експерт Христо Казанджиев обаче се преекспонира газоразпределителният център или хъб „Балкан“. „Онова, което е необходимо за един хъб, не се постига с изграждането на техническа инфраструктура, а с развитие и диверсификация на източниците за доставка и най-вече при наличие на свободен природен газ. Тези две компресорни станции са част от проекта „Турски поток“, сега „Балкански поток“ и тяхната реализация ще подпомогне евентуален транзит“, каза експертът в интервю за БНР.

„Друг е въпросът дали ще има необходимия природен газ за транзитиране през България, защото през последните месеци втората тръба на „Турски поток“ - тази, която трябва да осигури газа за транзит през България, се загуби по трасето“, обясни Казанджиев.

Той смята, че това, което се прави в момента, е по скоро пиар преди изборите за местна власт. По думите му този договор е трябвало да бъде подписан и изпълнението му да започне още в началото на годината. „България играе твърде хазартно и ми се струва, че в определен момент ще се окажем без природен газ, който да транзитираме за Сърбия и Унгария“, прогнозира енергийният експерт. 

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
858 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини