Теменужка Петкова: Запазването на въгледобива и продължаване работата на топлоелектрическите централи е основна цел за нас

Запазването на въгледобива и продължаване работата на топлоелектрическите централи от комплекса „Марица изток“ е основна цел и приоритет в нашата работа.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по на среща в Раднево с представители на енергийните дружества и на синдикалните организации КТ „Подкрепа“ и Конфедерацията на независимите синдикати в България. Министър Петкова запозна председателите на двата синдиката Димитър Манолов и Пламен Димитров с напредъка на предприетите мерки за осигуряване работата на комплекса "Марица-изток". В срещата участваха и ръководителите на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Електоенергиен системен оператор“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД, ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД, „Мини Марица изток“ ЕАД и фонд „Сигурност на електроенергийната система“. "Основна цел за нас е запазване на въгледобива и продължаване работата на топлоелектрическите централи за гарантиране на енергийната сигурност в България. В проекта на Интегриран план в областта на енергетиката и климата сме заложили работа на комплекса "Марица-изток" до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.", припомни Петкова. Тя акцентира върху ясната и категорична заявка на правителството, че централите, които произвеждат електроенергия от въглища, ще останат основна базова мощност в българската енергетика. Причината е, че България разполага с местни лигнитни въглища, а няма нищо по-сигурно за диверсификацията на енергийните източници от местния ресурс, допълни министър Петкова.

Използването на механизма за капацитет като възможност за подпомагане на въглищните централи в страната също бе сред темите на дискусията. Енергийният министър информира за подписано днес от нея писмо до Европейската комисия, с което страната ни уведомява ЕК, че ще изпозлва механизма за капацитет, за да гарантира енергийната сигурност и ликвидността на пазара на електроенергия.

В момента международен консултант извършва възложен от БЕХ анализ на адекватността на системата, който ще бъде изпратен в комисията до края на месеца. Близо 50% от разходите на ТЕЦ "Марица-изток 2" се дължат на високите цени на емисиите CO2, които централата трябва да закупува, за да работи. По думите на министър Петкова, към настоящия момент се търси възможност за минимизиране на риска като емисиите бъдат закупени по-рано.

Министър Петкова се спря и на въпроса за увеличаване на капитала на държавната топлоелектрическа централа като една от мерките за стабилизиране на финансовото й състояние. В момента тече комуникация с представители на Европейската комисия по тази тема и се надявам тя да приключи успешно, подчерта Петкова

Напредъкът на процеса на пълна либерализация на електроенергийния пазар също бе сред темите на разговор. По думите на министър Петкова, в момента се обсъжда възможността в новия регулаторен период малките стопански потребители, присъединени към мрежи ниско напрежение, също да излязат на свободния пазар, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Коментари

  1. 2019.09.26 | 19:32

    Какво ще стане не знам, но тези твърдения са безумни при положение, че въздухът в България е силно замърсен, светът е на прага на климатичен апокалипсис, програмата на ЕС е за намаляване на емисиите въглероден диоксид значително в следващите 10 години.

  2. 2019.09.26 | 18:18

    НЯМА ДА СТАНЕ

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет