Ядрен експерт: Аварията в АЕЦ "Козлодуй" не беше безобидна

  • 04 юли 2019 07:32

  • 2053
  • 4
Ядрен експерт: Аварията в АЕЦ "Козлодуй" не беше безобидна
© Кадър: БТВ

Повод за притеснение за населението няма след изключването на шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Аварията не беше безобидна, но притеснението е по-скоро за експертите. Това става по-малко от веднъж в година и по света е така. По-важно е, че всички системи са сработили по алгоритмите. Това заяви ядреният експерт проф. Георги Касчиев в ефира на БТВ.

„Най-вероятно клемата, която поддържа един от сигналните кабели, се е разхлабила. Това е технически проблем. От реактора се движи един огромен поток енергия, която се преобразува в пара. Проблем би станал, ако се получи тапа в края на цикъла. Целият този процес е много тежък, но това става за секунди“, обясни ексопертът.

Той разкритикува и липсата на информация за инцидента. „Вчера имаше информация за спирането на блока на страницата на АЕЦ, но нямаше никаква информация на страницата на Министерството на енергетиката и на Агенцията за ядрено регулиране. Това е крайно неправилна политика, най-добре е експертите да излязат и да обяснят”, смята Касчиев.

Мощностите на шести реактор са възстановени на 87%, обяви зам.-директорът на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов. Късо съединение е причина за инцидента, който е в конвенционалната, а не в ядрената част на централата, уточни той.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2053 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
гост

2019.07.09 | 13:41

4

АБЕ ЕКСПЕРТЕ ТИ ЗА БАЙПАСИ И ПАРООТБОРИ НЕЩО ЧУВАЛ ЛИ СИ?!А ЗА АВТОМАТИКА, ЗА РЕГУЛАТОРИ НА НАЛЯГАНЕ .. И Т.Н. И Т.Н.?КАКВИ ТАПИ СЪНУВАШ?

2019.07.05 | 09:20

3

Петкова права си ,но не е строял Бойко ,,а байТошо

Ферди

2019.07.04 | 11:06

1

Божееееееееееее,какъв експертен коментар.Сигнална клема ,енергиен поток ,тапа!!! Сработила е защита в генератора ,да затова може и да е виновна клема но си има строго техническо обяснение за това а не тапи и енергийни потоци .Това е изклчване на реактора от защита а вече каква е причината има си доклади и комисии.Хубавото е че всичко по изклчването и разтоварване на реактора е минало ОК ( няма "тапа") .

Аз

2019.07.04 | 11:43

2

Обясняваш ни, че не трябва да се притесняваме?! Ама и експерта това ни казва! А знаеш ли какво казваше дядо ми?! Казваше: От "не бойте се" най-много се страхувам!

Добави коментар

Водещи новини