Стартира първия у нас лицензиран фотоволтаичен проект

  • 08 март 2012 19:44

  • 1380
  • 2
Стартира първия у нас лицензиран фотоволтаичен проект
©

Днес в с. Самоводене се проведе официална церемония по повод въвеждането в експлоатация на двата ФВ парка „Златарица" и „Самоводене".

SDN Company и KOSEP (част от Националната Електрическа Компания в Южна Корея), успешно завършиха най-голямата корейска инвестиция в страната ни на стойност 154 млн. евро.

Тя бе финансирана през март миналата година от Корейската банка за развитие, като по този начин банката за първи път финансира проект на територията на България. „Самоводене" и "Златарица" са единствените проекти в страната до момента, получили лиценз за производство на ФВ енергия от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и първите ФВ проекти с договор за изкупуване на електрическата енергия от НЕК.

Сред официалните гости на събитието бяха Н. Пр. Чън Би - Хо, Посланик на Република Корея в България, г-жа Жулиета Хубенова, Заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, г-н Кольо Колев, Изпълнителен директор на Агенция за устойчиво енергийно развитие, г-н Пенчо Пенчев, Областен управител на Велико Търново, г-н Чой, Изпълнителен директор на SDN, г-н Янг, Изпълнителен директор на KOSEP, г-н Ким, Изпълнителен директор на Корейската банка за развитие и др.

„След реализирането и завършването на тази мащабна инвестиция, страната ни се приближава все повече към постигане на целите за енергия, добивана от ВЕИ, поставени от ЕС за периода до 2020 г. Този успех също така отваря много врати за азиатски инвестиции в България.", каза Заместник-министър Хубенова.

От 2009 г. до сега по проектите са работили повече от 740 български работници. Местните фирми-под изпълнители са над 40, а плащанията към тях надхвърлят 37 млн. лева. До момента от двата проекта под формата на косвени данъци в държавния бюджет са постъпили повече от 45 млн. лева, преките местни данъци пък надхвърлят 2,5 млн. лева, заявиха от двете компании. В допълнение, предвижда се по време на целия жизнен цикъл на парковете (25 г.) местните данъци, постъпили в общинските бюджети от дейността им, да надхвърли 10 млн. лева.

В предстоящите дни SDN и KOSEP ще прехвърлят на НЕК собствеността си върху подстанциите и съоръженията за присъединяване към мрежата, в които са инвестирани над 10 млн. лв. Това ще допринесе за повишаване на сигурността на електроснабдяването в региона, като ще укрепи отношенията между SDN, Корейската и Българската Национална Електрическа Компания.

Парковете „Самоводене" и „Златарица" имат обща мощност 42 MW, а тяхното годишно производство на енергия ще достигне средно 61 320 MWh - количество, достатъчно за потреблението на над 20 000 домакинства, което ще намали въглеродния отпечатък с 26 000 тона на година.

Последвайте канала на

1380 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ами?

2013.06.04 | 11:19

1
А със колко ще поскъпне тока към крайния потребител в резултат на тази "инвестиция"?
rossen4i4o

2013.06.04 | 11:19

2
12 ст на киловат, честито за нас , какво дасе прави държавна политика в името на правоимащия

Добави коментар

Водещи новини