В Министерството на икономиката е подписан колективен трудов договор в металургията

27 февруари 2019 15:11

В Министерството на икономиката е подписан колективен трудов договор в металургията
© Pixabay (архив)
392 0

В присъствието на заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов, който е председател на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество "Металургия" към Министерство на икономиката, се подписа Колективен трудов договор, съобщиха от министерството.

Подобрените параметри предвиждат увеличение на минималната основна месечна заплата с 18 на сто, като тя изпреварва със 100 лв. минималната заплата за страната. Допълнителното трудово възнаграждение за времето, в което работникът е на разположение на работодателя извън територията на предприятието, се увеличава 2 пъти.

Допълнителното трудово възнаграждение за отработен нощен час се увеличава с 11 на сто, стойността на безплатната храна нараства с 10 на сто, а допълнителното подпомагане на работниците при прекратяване на трудов договор с упражнено право на пенсиониране се увеличава с 20 на сто.

Зам.-министър Борисов е подчертал, че през последните години браншът се развива ускорено. Делът на металургията в произведената промишлена продукция е 13 на сто през 2017 г., като се отчита и ръст на заетите в сектора, е казал той.

Лъчезар Борисов е изтъкнал, че компаниите стават все по-иновативни и по този начин създават по-високи нива на добавена стойност.

Добавената стойност в металургията е от 2,5 пъти до 5 пъти по-висока от средната стойност на един зает в промишлеността на страната. Средната заплата в отрасъла също изпреварва значително тази за страната, като тя е 1 700 лв. Тя е два пъти по-висока от тази в преработващата промишленост, е казал още зам.-министърът.
 

Радина Лазарова
392 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини