Експерти за глобата на БЕХ: Изядохме морковчето, сега ще играе тоягата (видео)

  • 19 декември 2018 08:38

  • 1775
  • 4
Експерти за глобата на БЕХ: Изядохме морковчето, сега ще играе тоягата (видео)
© Кадър: БНТ

Изяли сме едно морковче и сега ще играе тоягата. Така поднесени нещата отзад-напред хората не знаят какво се е случило през всички тези години и сега резултатът е този, че ние трябва да платим 77 милиона евро. Трябва да се видят нещата в дълбочина, как е било във времето. Това сподели в студиото на БНТ енергийният експерт Васко Начев във връзка с наложената от Европейската комисия санкция в размер на 77 милиона евро на Българския енергиен холдинг.

,,Думите на премиера Борисов, че тази глоба ще бъде платена от дружествата, а не от гражданите, не са съвсем точни, тъй като дружествата са държавни. Парите вече са приготвени за глобата, те са налице, но тези пари по косвен начин идват от потребителя. Все пак нали част от печалбата влиза в бюджета, така че това може би беше по-скоро емоционално изказване. В крайна сметка всички ние сме собственици под формата на данъци и такси'', коментира Начев.

По думите му не е изключено в бъдеще страната ни да получи подобна или дори по-голяма санкция и с "Турски поток".

,,На този етап никой не знае колко ще струва проектът "Турски поток". Това ще се разбере,  когато приключи, но по предварителни отчети говорим за около 2 милиарда и 800 милиона лева. Това, което ме притеснява, е, че има риск от подобна ситуация, ако върмим в този коловоз и не си вземем поуките и не променим механизма. Трябва да се провери модела, за което се иска само политическа воля, или в противен случай ЕК отново ще ни наложи някоя такава санкция или по-висока'', заяви още експертът.

Според събеседника му - енергийният експерт Иван Хиновски, става дума за корпоративна грешка на газовия оператор.

,,Тези 77 милиона са най-малкото, защото едва ли ще се приключи само с тях. Няма начин да не платим още глоби, тъй като очаквам "Овергаз" да предяви искове за обезщетения. Има и друг фактор - този прецедент внася евроскептицизъм в нашето общество, но трябва да се знае, че това е санкция в защита на потребителите, за да могат да получат най-евтиния газ'', посочи експертът.

,,За "Турски поток" е още много рано да се говори. Нека първо узнаем потоците, по които ще се транспортира газта. Единственото хубаво нещо е, че засега нямаме разходи по него'', завърши Иван Хиновски.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1775 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.12.19 | 16:37

4

Овергаз също е монополист в битовото газифициране. Защо не му се създаде конкуренция.Защо няма конкуренция между Овергаз и Топлофикация. Защо има договорка в топлофицираните райони да няма газифициране и обратно?Защо избор се дава само на олигарсите и никога на обикновения човек?А може би идва часът на жълтите жилетки?

2018.12.19 | 09:52

3

Какво мажете пак, аман от лизачи:
,,Думите на премиера Борисов, че тази глоба ще бъде платена от дружествата, а не от гражданите, не са съвсем точни. …. това може би беше по-скоро емоционално изказване.“

Кажете го в прав текст: ТОВА Е ПОРЕДНАТА НАГЛА ЛЪЖА!

роб на влаЗта

2018.12.19 | 09:52

2

Прав е човека че...са изяли морковчето….но за съжаление няма кой да завърти тоягата и да Ви е нашари дупето .

Власт и революция се вземат само с кръв .При всяка друга промяна просто ще се сменят във властта едни и същи хора.

Няма хора които да се изправят и да кажат - стига....

гост

2018.12.19 | 09:14

1

Брей. Хиновски Хъбов седнал да говори за морковчета и тояжки, пък нищо не казва колко морковчета е изпапкал той, а други са отнели тояжките. То е ясно, че се мъчат да замажат поредната издънка, която може да е резултат от мъдри съвети на пишман експерти.

Добави коментар

Водещи новини