Бивш министър: Глобата на БЕХ ще са най-добре похарчените пари, ако доведат до реални ползи в енергетиката

  • 19 декември 2018 08:28

  • 819
  • 1
Бивш министър: Глобата на БЕХ ще са най-добре похарчените пари, ако доведат до реални ползи в енергетиката
©

В България ние не обичаме конкуренцията. Предпочитаме да има някакви монополни дружества, които държат позиции и те са си наши. Това каза бившият служебен министър на околната среда Юлиан Попов, в ефира на БТВ.

Той допълни, че няма как ЕК да иска приватизация. „БЕХ би трябвало да гарантира, че ще създаде конкурентна среда за опериране на газовия пазар, но не го е направила“.

Думите му са по повод глобата от 77 милиона евро, наложена на БЕХ заради монопол.

"Това че е част от националната сигурност е пълен мит. Санкциите са насочени в посока, за да се развие пазарна среда чрез газов хъб. Можем да бъдем съдени за пропуснати ползи. Тези 77-те милиона сигурно ще бъдат най-добре похарчените пари, ако доведат до реални ползи в енергетиката“, заяви Попов.

Той припомни, че миналата година НС гласува решение против това решение на ЕК. „Тогава 179 депутати отрекоха очевидното. Народните представители сякаш седяха 5 години пред клетката на жирафа и накрая казаха, че такова животно не съществува. На какво основание се гласува против това, че очевидно има нарушение? Нарушението на БЕХ не трябва да се повтаря, защото няма да е в полза на българския потребител. Важно е да има инфраструктура и пазар - върху това трябва да се съсредоточим“, заяви бившият служебен министър.

Относно газопроводът „Турски поток“, Юлиан Попов заяви, че трябва да гарантираме, че този газ ще влезе в българската газопреносна система, което към този момент не е ясно. Освен това трябва да се гарантира, че достъп до тази газ ще има всеки, който иска, за да няма монопол“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
819 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2018.12.19 | 09:20

1

Изпапкалите морковчето питат - кои ще папка тояжката.

Добави коментар

Водещи новини