Правилно ли е правителството да разпределя ударно излишъка от бюджета?

  • 14 декември 2018 08:17

  • 4171
  • 7
Правилно ли е правителството да разпределя ударно излишъка от бюджета?
©

Разпределянето на излишъка от бюджета, което направи в сряда Министерски съвет, е нарушаване на закона според мен. Според правителството това не е така. Много хора забравят, че бюджетът е закон. В момента не се прави разход, а се намалява излишъка. 

Това каза в сутрешния блок на БТВ бившият финансовият експерт проф. Христина Вучева, която коментира ударното отпускане на средства от правителството за строежа на АМ "Хемус", армията и редица други проекти. "Когато има закон, той трябва да се спазва. Щом се увеличава бюджетът на дадено министерство, трябва ясно да се разпише за какво ще бъдат изхарчени тези средства - за инвестиции, за строежи. Сега хората не знаят тези за какво отиват. Кога ще има строеж на АМ "Хемус"? Тепърва трябва да има проекти, отчуждения. Какво ще се случи с тези милиард и триста, които са отпуснати сега? Ще отидат в някоя друга сметка. Какво пречи те да се запишат в бюджета на МРРБ за следващата година и да е ясно, че ще отидат за строежа на магистралата", даде пример проф. Вучева.

Заедно с нея гост беше и предприемачът Красимир Дачев, който изрази различна гледна точка. "Това, което направи правителството, е една традиция за последните години. Правилно или неправилно, ще каже някой друг. Фактът е факт и той е хубав. В случая за пръв път видяхме едно правителство да отделя средства, които може да не бъдат харчени от него. Говоря за АМ "Хемус". Отделиха се 1,3 млрд. лева. Строителството ще започне сега, но лентичката може да бъде прерязана от някой друг, най-образно казано. Това за мен е едно политическо гледане в бъдещето и аз го адмирирам", заяви Дачев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4171 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2018.12.14 | 11:02

6

ТЕЗИ ПАРИ НЕ СА ИЗЛИШЪК ,ТЕ ПРОИЗТИЧАТ ОТ НИСКО ЗАПЛАНУВАНИ ПРИХОДИ И СЪОТВЕТНО НИСКИ РАЗХОДИ В БЮДЖЕТ 2018 Г. С ЦЕЛ ДА БЪДАТ РАЗХОДВАНИ БЕЗКОНТРОЛНО ОТ МС. АКО БЯХА ЗАЛОЖЕНИ ,ЗАПЛАНУВАНИ РЕАЛНИ ,ПО ГОЛЯМА СЪБИРАЕМОСТ ПО ПРИХОДНАТА ЧАСТ НА БЮДЖЕТА ,АВТОМАТИЧНО ТОВА ЩЕШЕ ДА ДАДЕ ОТРАЖЕНИЕ И НА РАЗХОДНАТА ЧАСТ И ТОГАВА ЩЕШЕ ДА ИМА ПАРИ ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА ПЕНСИИТЕ И ЗА ДРУГИ ПЕРА ОТ СОЦИАЛНАТА СФЕРА И ЗАКОННО ЩЯХА ДА БЪДАТ РАЗХОДВАНИ , А НЕ КАКТО СЕГА БЮДЖЕТА ДА ПРИЕМА ПАРЛАМЕНТА ПО ЗАКОН И Т.НАР. """" ИЗЛИШЪК """""" ДА БЪДЕ РАЗХОДВАН ОТ МС БЕЗ РЕШЕНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА

До простия!

2018.12.14 | 11:53

7

Ти пък много мъдър се извъди !?

От къде знаеш, дали са ниско планирани или нормално планирани, или високо планирани разходите на държавата !?

И в трите случая, може да се получи излишък !

Той може да дойде от ръст в икономиката ( какъвто в България има ), може да дойде и от спестени разходи в следствие на по-правилно разходвани и др.

Това, че пишеш с големи букви, изобщо не означава, че си написал истината !?

Иванов

2018.12.14 | 09:55

5

ИЗЛИШАК НЯМА. ЗАЕМИ ИМА, ЕВРО ПАРИ ДАЛАВЕРА. ДАЛАВЕРАДЖЙИ КРАДЦИ ЛАЖЦИ ПРОБЛЕМ.

2018.12.14 | 09:37

4

КОМУНИСТИТЕ МНОГО ОБИЧАТ ДА ДАВАТА АКЪЛ КАК НЯКОЙ ДРУГ ДА РАЗДАВА ПАРИТЕ КОИТО САМ И ИЗРАБОТИЛ.

Драган

2018.12.14 | 09:21

3

Гледам че името му било Дачев, аз го знам като Папакольопулус.

Az

2018.12.14 | 09:06

2

Вие какво искате нали все ревем че Варна - Сифия не са свързани?! Това е начина да не се минава през държавни поръчки а да се действа директно и бързо без излишни срокове! Плюс това така ако има скандал няма да могат да се оправдаят със разни фирми, нито ще има облагодетелствани от поръчката! Нека най накрая се завърши тая магистрала по дяволите независимо как!!!!

QNKO

2018.12.14 | 08:51

1

AIDUCI,BATE!...AIDUCI ! TOVA E POLOJENIETO !

Добави коментар

Водещи новини