Кабинетът развърза кесията, отпусна близо 1,5 млрд. лева за магистрала "Хемус", армията и театрите (видео)

  • 12 декември 2018 10:37

  • 17111
  • 23
Кабинетът развърза кесията, отпусна близо 1,5 млрд. лева за магистрала "Хемус", армията и театрите (видео)
© Novini.bg

За отпуснати допълнителни разходи за Министерството на отбраната съобщи в началото на днешното правителствено заседание вицепремиерът и министър на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, предаде репортер на Novini.bg

Той уточни, че на предишното и на днешното заседания са отпуснати общо над 247 млн. лева.

На днешното заседание кабинетът отпуска допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 година в размер на 33,4 млн. лева за нуждите на централната администрация на Министерството на отбраната и Военномедицинска академия. Парите са основно за ремонт на сградния фонд.

От миналия Министерски съвет са гласувани 45,7 млн. лева за интегрирана логистична поддръжка на самолетите МиГ-29, възстановяване на летателната годност на самолетите Су-25, за санаториума "Вита" в Поморие и за служба "Военна информация" - 4 млн. лева.

Общо от миналото заседание са 134 млн. лева, а сега по трите проекта за постановление са още над 113 млн. лева, заяви Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността. В рамките на отпуснатите 134 млн. лева са заделени необходимите 10,9 млн. лева за експлоатацията на 5 вертолета "Кугър" през 2019 година, както и 4,5 млн. лева за сключване на договор за извършване на инспекция на един от вертолетите по рамковото споразумение от 2013 година.

Осигурени са още средства за ремонт и поддръжка на бойни машини, както и над 40, 9 млн. лева, необходими за комуникационните, информационии и навигационни системи на военновъздушните сили.

Правете конкурси, оправяйте казармите, сградите, не са правени от десетилетия сигурно. Това, което бях обещал на генарал Боцев (началника на отбраната - б. р.), сме го изпълнили в голяма степен. Продължаваме с останалите три проекта. Важното е като си отидете по служите, да им кажете, че парите за ремонт на вертолетите са заделени, за казармите - да добият нормален вид. Искаме да направим така, че да имат летателна годност самолетите, вертолетите, заяви Борисов. Изпълняваме си стриктно задълженията в отбраната, добави той.

С одобряване на допълнителни разходи по бюджета на регионалното министерство за 2018 година, респективно Агенция "Пътна инфраструктура", за изграждане на 134, 2 км от автомагистрала "Хемус" между Боаза и път I-5 Русе-Велико Търново се предвижда да бъдат отпуснати 1 349 856 000 лева, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно. Средствата се осигуряват за сметка на предвидените по държавния бюджет чрез преструктуриране на разходи и трансфери. Средствата ще бъдат използвани за изграждане на участъка, който е от изключително важен държавен и обществен интерес за развитие на пътната инфраструктура в Северна България. С построяването на отсечката ще се повиши както безопасността на движението, така и ще се постигне максимална скорост, заяви Аврамова.

Общата дължина на автомагистрала "Хемус" от София до Варна е 420 километра, от които са изградени 170. В момента се сроят 26 километра от магистралата в отсечките Ябланица-Боаза - 9,3 километра, и Буковци-Белокопитово - 16,32 километра. Това е изключително важен държавен приоритет. Цялостното изграждане на автомагистралата е основен приоритет в работата на правителството, каза още Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно.

Премиерът Борисов каза, че приоритет на правителството винаги е било отношението към Севрна България. Знаете, че преди години "Хемус", не знам поради какви причини, по време на друго управление, беше извадена от възможността да бъде финансирана по европейски програми. Ние искаме процеса необратим, затова с днешното решение заделяме парите и да не каже после някой "Няма пари". Изпълнили сме си ангажимента и парите сме ги събрали - повечето са от битката с корупцията и контрабандата, това са изцяло бюджетни пари, заяви министър-председателят.

Министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за обяви, че за театрите са отпуснати допълнително 7 млн. лева.  Това беше много важно за системата, посочи Банов.

От името на 122 български общини в Северна България и 13 области Ви благодарим за това, че магистрала "Хемус" чертае бъдещето на Северна България. Всички знаем как се развива Южна България. Благодарение на правителството на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г вече няма да чертаем трасета и срокове, а реално ще има изпълнение. Благодаря Ви още един път за това, че не обещавате само, а и изпълнявате, каза кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
17111 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар

2018.12.13 | 14:21

23

ХА ХА ХА !!!! За 118 000 000 които отпуснаха за Коледни бонуси на държавната администрация защо мълчат тия изроди ?????

2018.12.13 | 08:39

22

Новата 2019 г. ще започне с ново щафетно поскъпване на стоки и услуги.

Цените вече от месеци са под огромен натиск заради безумно високите стойности на тока, който фирмите купуват от уж свободния пазар. По тази причина за поскъпване се готвят все повече производителите на основни хранителни стоки - от хляб и кисело мляко до колбаси и сладкиши. Задава се и сериозно увеличение на разходите за бита - водата ще поскъпне от 1 януари, като най-сериозен ще е ударът за домакинствата в Ямбол, където цената ще достигне близо 3 лева (2.911 лв. с ДДС). За София планираното повишение е около 9.3% до 2.58 лв. с ДДС. Новите цени, предложени от ВиК дружествата, още не са утвърдени. Комисията по енергийно и водно регулиране трябва да се произнесе по тях окончателно след Коледа. КЕВР трябва да си каже думата и за другото предложение за тарифна корекция - на "Булгаргаз", което също ще повлече верижно поскъпване на стоки и услуги. Държавният монополист иска поскъпване на природния газ с 3.5%. От КЕВР уверяват, че това нямало да се отрази на парното и топлата вода. Освен това токът за бита също щял да запази цената си. Но ключовата дума тук е "засега".

Междувременно бизнесът в България буквално е в шок от непоносимите цени на електроенергията. В рамките на броени седмици токът на "свободния" пазар (доминиран от три големи държавни предприятия) поскъпна с около 350%. Расте лавинообразно броят на производствените предприятия от различни браншове, които твърдят, че при тези стойности на еленергията стоката им става непродаваема. Особено притеснени са пекарите. "10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб е електрическата енергия. В момента работим на ръба. Поскъпнаха всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-кратко или да харчим по-малко електроенергия", обясни хлебопроизводителят Димитър Бешиков пред Нова тв.

И месопреработвателите са в паника от растящите разходи. Между 13 и 15% от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока. "Увеличение при колбасите би имало с около 5% от крайната цена. Ако кажем, че един колбас струва 10 лв., то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки", допълни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите, пише в. Сега.

Поскъпването на водата е очаквано и е заложено в бизнес плановете на дружествата, но сега ще съвпадне с останалото поскъпване. Увеличението на цената на водата е основно заради новата услуга "пречистване".

В София цената вече бе повишена през март с 18%. Сега се планира 9.39%. Поскъпване ще има и във Враца (4.51%), Бургас (9.82), Монтана (3.2%), Шумен (3.09), Варна (4.13) и др.

Новата година ще започне и с нови по-високи цени на природния газ. Държавната компания "Булгаргаз" вече поиска от регулатора ново повишение - от 3.5%. То е поредното, след като през юли КЕВР одобри поскъпване на газа от 1 юли с над 10% - до 400 лв. за 1000 кубически метра. Заради това се наложи и поскъпване на парното и топлата вода в началото на отоплителния сезон - средно с около 8%. Първите сметки по новите тарифи, които ще излязат през декември, със сигурност ще изненадат неприятно топлофицираните български домакинства.

В енергетиката има тежък държавен картел, а заради високата цена на тока за бизнеса, който в последните седмици е поскъпнал с 350%, затвориха редица предприятия, каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) Кирил Домусчиев пред Канал 3. Той определи цената на тока като "убийствена и непредсказуема". В основата на картела е Българският енергиен холдинг, посочи Домусчиев. Холдингът чрез подопечните си ТЕЦ "Марица-изток 2", мините, които доставят въглищата, и АЕЦ "Козлодуй" на практика диктува цените. Заради скъпия ток вече има и сериозни загуби - в момента работа временно са спрели чугунолеярни предприятия и заводи за обработка на метал, показват данните на КРИБ.

Цената на битовия ток няма да се променя, заяви наскоро шефът на енергийния регулатор Иван Иванов. Коментарът му дойде по повод опасения, че драстичният скок на електроенергията за бизнеса ще се отрази и на тази за бита. Дали и как шоковите цени за бизнеса ще рефлектират върху сметките за ток на бита ще стане ясно през лятото. Причината е, че енергийният регулатор ще направи анализ на цените едва през юни. Цените на борсата се определят от търсенето и предлагането, като този принцип е общовалиден за всяка една енергийна борса в Европа и света, застрахова се Иванов

2018.12.12 | 20:18

21

Само ние хората можем да променим ситуацията в родината като се организираме и хванем тези престъпници (политици) мутри и други мошеници. И ги накажем така че следващите които се ангажират да управляват трябва да знаят каква е цената да мамиш крадеш и лъжеш народа . Това е пътя да си оправим родината . Не трябва да се плашим от тях

герберски внушения за рай!

2018.12.12 | 13:45

15

Непрекъснато се внушава че са развързали кесията и всичко във България е Супер а стоките от първа необходимост хвърчат все нагоре очаква се хляба да стане 2 пв водата се вдига иде ред и на тока а българинът обеднява скоростно и е все по беден!

2018.12.12 | 14:33

20

олювото и заарта поевтиняаа двойно. и бендзина тоже

Тиквун

2018.12.12 | 11:04

4

Тиквата ще стяга казармите, ще каним американците скоро готви се народе...

GIPs

2018.12.12 | 14:25

19

Ами те, американците си имат казарми. Забрави ли че, преди 10г. ги 'поканихме', настанихме и сега ни пазят от руснаците?

за шундата дежурна гербава отдолу

2018.12.12 | 14:11

18

Всички вече разбраха че дежурният трол е платена подлога на мутрата Тиква и физкултурника със 8 клас от помошното училище във Вършец Цвинокио!

опорна то4ка

2018.12.12 | 14:07

17

А Фатмагюл защо не стяга казармите ? Защо?! И за санкциите срещу Кремъл спря да квичи? Защо!?!

за шундата дежурна гербава отдолу

2018.12.12 | 13:52

16

Всички вече разбраха че дежурният трол е подлога на мутрата тиква и цвинокио!

отрепката -тиквун

2018.12.12 | 11:15

6

За да има по- добри условия за " работа " на червения курник майка ти -- стига е духала за рубли по паркове и пейки в този студ !

Боклуци

2018.12.12 | 11:12

5

"за нуждите на централната администрация на Министерството на отбраната и Военномедицинска академия. Парите са основно за ремонт на сградния фонд." А за войниците, за патрони и оръжия, за осъвременяване, кога? Стига с тая администрация и академия!!! Войниците за тях нищо, така ли? Те не са хора... Да не напомням, че повечето взимат заплати ЧИСТО 250-300 евро!!!

lekar

2018.12.12 | 13:34

14

не пиши простотии,трябва да има пари за армията,иначе лошо,армията е най-важна-,,загубим ли България-губим всичко,,-казал го е Хайтов,,,

Иван

2018.12.12 | 11:49

8

Е колко да взимат войници в мирно време? Колко бюджет за патрони в мирно време? Вместо да са с 500лв заплата и да са на трудов договор някъде да правят нещо смислено с категорична клауза в договора примерно 2 месеца в годината ще бъде истински войник някъде - на гранкцата в пълно бойно снаряжение. Защо да се плащат заплати за смяна на маслото на неизползвания цяла година бтр, за почистване на обувките на генерала и за лъскане на медали и забърсване на стари картини по коридорите...

2018.12.12 | 13:26

13

TIKVA TA SI E TIKVA

Бай Шиле

2018.12.12 | 13:18

12

Раздават пари на поразия да не се разбере колко точно са откраднали като паднат от власт

2018.12.12 | 10:54

2

Ха ха ха !!! Съсипахте всичко с глупостите си че НАТО ще ни брани , а сега ще го възстановявате !!!!

2018.12.12 | 13:17

11

Всичко е толкова елементарно логично:
- За съсипване на армията, едни родоотстъпници са взели съответните "материялни стимули"!
- Сега едни "специални" други ще "усвоят" милионите за възстановяване и всички ще са доволни(данъкоплатеца, както винаги, не влиза в сметката)!

Българин

2018.12.12 | 12:44

10

А минималната заплата със 100€ кога бе Бойко????

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини