Бивш финансов министър: Правителството се разпореди добре с бюджета

  • 26 октомври 2018 08:48

  • 1295
  • 3
Бивш финансов министър: Правителството се разпореди добре с бюджета
© Bulgaria on air

Струва ми се, че правителството се разпореди добре с бюджета. Цифрите говорят, че правителството изпълнява заявеното намерение да увеличи заплатите в бюджетния сектор с 10 процента. Има 400 милиона за НЗОК, има увеличение на заплатите на учителите с 20 процента, също и увеличение в икономическите услуги. Полезното за хората е увеличението на пенсиите. Така че цялостното увеличение от 5 милиарда е напълно оправдано и информирано. В крайна сметка растеж без пари не става.

Това коментира бившият финансов министър Христина Вучева в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

,,Окончателният резултат се вижда в края на годината, тогава няма излишък. Всъщност това за излишъка е невярна информация. Няма такова нещо като излишък. Има разходи, които трябва да се осъществят. И нещо друго, по някой път се планират разходи, за които се знае, че няма да бъдат извършени. Може би е добре народните представители да поискат пълен отчет за тези 2 милиарда и 900 милиона излишък'', .

По думите ѝ увеличаването на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева е правилно решение на кабинета.

,,Този таван на пенсиите от 1200 лева е възможен, само ако максималния доход е 3000. Проблемът като цяло беше малко преекспониран, тъй като няма да засегне много хора, а само най-богатите. Средната класа едва ли плаща разходи от порядъка на 2600 лева. Средната класа у нас може да се плаши единствено от новите такси за стари автомобили. Но по отношение на осигурителния доход това е правилно решение'', заяви Вучева.

,,Всяка опозиция има право на свое виждане както за приходите, така и за разходите. От БСП обаче имат някои твърдения, които не съответстват нито като теория, нито като практика. Така наречения излишък не се харчи, а отива във фискалния резерв, където се изплаща за външните дългове'', коментира бившият финансов министър предложенията на опозицията за алтернативен бюджет.

,,Правителството трябва да има по-свободни ръце, за да харчи и да инвестира тези средства от излишъка. Смятам, че би било хубаво във фишовете за заплати да се знае кои пера отиват за разходи, тъй като в миналото бюджетите са били и по-конкретни'', коментира по темата икономистът Боян Дуранкев.

,,Едрият капитал винаги ще бъде креслив по отношение на увеличаването на осигурителния доход. Но все пак трябва да кажем и това, че в останалите модерни демокрации, или поне в повечето, няма плосък данък. Според мен правителството на Борисов трябва да намери начин да намали неравенството, но проблемът е, че лично аз не виждам философи и визионери в този кабинет'', посочи икономическия експерт.

,,Има скрит дефицит, който е 25 милиарда лева. Това е реален дълг. Който е взел такъв дълг, не е лошо да го върне към края на мандата си'', завърши Дуранкев.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1295 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.10.27 | 09:58

3
Да ама нали другарката Нинова каза че бюджетът е лош.
за еврйна сорош

2018.10.26 | 09:28

2
Никой не му е спрял дейността в Унгария. Просто вече трябва да плаща данъци. А евреин да плаща ... те са основно паразитираща популация. И както обикновено, опитаха се да смучат, крадат и да завладяват гостоприемника си (Унгария). Гостоприемника си (Унгария) взе необходимите антипаразитни лекарства. В резултат на което паразита избяга с кански писъци: "Демокрацията е в опасност" и подобни. Преведено на езика на реалността: " В унгария вече не мога да крада, не мога да манипулирам обществото, не мога да ги изнудвам, шантажирам и манипулирам, за да правя каквото искат". Не е тайна, че чрез НПО-паяжина Сорос иска да си поставя свои хора в управлението на финансово-изпадналите държави и да оформи марионетно управление, без значение, мнението на електората. С активното използване на корупцията. Такава разновидност беше и опита му да наложи джендър технологията. Където ключовия момент е създаването на групичките GREWIO, чрез които назначени от него хора да осъществяват контрол над всеки един държавен орган. Те да назначават и уволняват. Разбира се, цялата тази отрова е абсурд да се подаде в този си вид. За това се подава в сладникавата опаковка на "защита жените от насилие". Макар всяка държава да си има съответното действащо законодателство. Където всяко престъпление срещу двата равноправни пола се наказва.
КРАДЛИВАТА ШАЙКА

2018.10.26 | 08:55

1
Изпънява точно планът РАН-ЪТ ,за обезлюдяване на тероторията.

Добави коментар

Водещи новини