Председателят на БТПП определи България като страна на стабилност и постижения

  • 17 октомври 2018 12:51

  • 396
  • 0
Председателят на БТПП определи България  като страна на стабилност и постижения
© Pixabay

На макроравнище можем да посочим България като страна на стабилност и постижения на бизнес средата, в сравнение с всички наши съседи. Това заяви в отговор на въпрос на БТА в Плевен председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Той допълни, че България продължава на бъде страна с нисък държавен дълг, с добри финансови резерви и да отчита излишък в бюджета си, а не дефицит. Това е предпоставка за добър имидж на страната ни като място за инвестиции, подчерта той.

За съжаление все още липсва електронно правителство, има наличие на бюрокрация и корупционни практики, посочи като част от проблемите Симеонов. Той прибави като проблем за бизнеса сериозната липса на квалифицирана работна ръка. Все повече има регистрирани като безработни, които използват слабостите на социалната система, за да отлагат започване на стабилна и надеждна работа, а това е дразнещо за бизнеса, подчерта той. "Тази система трябва да се реорганизира така, че всички слабости, които позволяват многократно ползване на помощи и обучение да бъдат премахнати. Има случаи дори бежанци, които са обучени и са започнали работа, а след това използват слабостите на системата и отново минават на финансови помощи", каза Симеонов.

По повод скока на инфлацията Симеонов коментира, че е имало ясна договорка на бизнеса с управляващите, че няма да се вдигат данъците този мандат, но от скоро е започнало повишаването им под една или друга форма. Това повишава парите в обръщение и повишава притесненията на бизнеса, че ще им се увеличат данъците и те се презастраховат като увеличават цените, поясни Симеонов. По думите му работодателските организации имат важни въпроси, които са на дневен ред. Първият е за определяне на механизъм за минималната работна заплата, вторият - за премахване на класовете, третият - премахване на задълженията на работодателите да плащат първите три дни от болничните, а четвъртият е за премахване на минималните осигурителни прагове. Това би отворило пътя за нормалните социални отношения, заяви председателят на БТПП.

Цветан Симеонов участва днес в Плевен в среща с бизнеса, организирана от БТПП. За проблемите на региона говори Георги Русинов - изпълнителен директор на Търговско-индустриалната камара в града. Позицията си представи подробно и кметът на Плевен Георг Спартански.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
396 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини