Бизнесът не хареса скока на максималния осигурителен доход

АОБР протестира срещу сепаративните разговори със синдикатите за промени в осигурителната система, съобщиха от работодателските организации.

Причината са оповестените намерения за отказ да отпадне таванът за новите пенсии от началото на 2019 г. и за рязко повишаване на т. нар. максимален осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв.

Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ настоява за незабавна среща с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, министрите на финансите, на труда и  управителя на НОИ.

Експертите призовават Съвета на управляващата коалиция да обсъди всички негативни последици и да заяви отказ от прокарване на съответните решения в хода на приемане на държавния бюджет и бюджета на ДОО.

Такава е разпространената позиция на Радосвет Радев, изпълнителен председател на БСК и председател на АОБР за 2018 г. Текстът е по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

В позицията се посочва, че работодателите декларират несъгласието си с провеждането на сепаративни срещи със синдикалисти зад гърба на национално представителните организации на работодателите и други компетентни органи с правомощия да провеждат политиките в областта на държавното обществено осигуряване.

Според работодателските организации не са отчетени основни принципи на разходопокривната система на пенсионното осигуряване, включително различията в практиката на държавите-членки на ЕС и водещите пазарни икономики.

Оповестените намерения влизат в драстично противоречие с огласените предизборни обещания и управленската програма на управляващата коалиция за отказ от увеличаване на данъчните и осигурителни задължения, запазване на условията за инвестиции и бизнес, както и със средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021, посочват още от АОБР.

Спорт

още

Коментари

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Трябва ли да се вдигне максималният осигурителен доход?

Трябва ли да се вдигне максималният осигурителен доход?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?