Обявиха интерконектора между България и Гърция за проект от общ интерес за Европа

  • 14 октомври 2018 12:12

  • 3103
  • 2
Обявиха интерконектора между България и Гърция за проект от общ интерес за Европа
© Getty Images/Guliver (архив)

Гърция напредва усилено в реализиране на проекта за Трансадриатически газопровод, който ще снабдява и България с азерски газ. Очаква се през 2020 година да влезе в експлоатация и интерконекторът Комотини-Стара Загора. Проектът е приоритет за Европа.

Проектът за изграждането на интерконектора между България и Гърция е от стратегическо значение и процедурата е в напреднал стадий, заяви в интервю пред гръцките медии министърът на енергетиката Йоргос Статакис.

Междусистемната газова връзка между България и Гърция е обявена за проект от общ интерес за Европа. Според министър Статакис се очаква през 2020 година да влезе в експлоатация.

Изграждането на връзката осигурява природен газ от Каспийския регион чрез Трансадриатическия газопровод, както и втечнен газ от Гърция. Интерконекторът гарантира сигурността на доставките в Югоизточна Европа, допълват информацията гръцките специализирани издания, цитирани от БНР.

В Северна Гърция изграждането на отсечката за трансфер на азерски газ е приключила почти 90%, съобщи министър Статакис.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3103 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
опорна то4ка

2018.10.14 | 14:00

1
Ооле боже!! Олеле!! Скоро тролчета изроди мои!! Азерски газ идва към България? И монопола на руските доставки пашьол на у й ? Немедлено се спуснете в коментарите и въртете : " Този конектор е ненужен, не ни трябва"!!
мдааа

2018.10.14 | 14:35

2
Въпроса не е нужен или на , а на каква цена ще бъде . Защото в Европа предоговориха цените миналата година , и ние казахме че цената ни устройва ... А за тази година повишението е над 30 процента ...

Добави коментар

Водещи новини