Борисов и Ципрас подписаха декларация за изграждането на интерконектора

  • 29 юни 2018 16:10

  • 3751
  • 4
Борисов и Ципрас подписаха декларация за изграждането на интерконектора
© Министерски съвет

В присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето премиерите на Република България Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и на Република Гърция Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли декларираха политическата подкрепа на двете страни за завършване на проекта за интерконектор Гърция-България, съобщиха от правителствената пресслужба. Декларацията бе подписана по време на заседание на Европейския съвет в Брюксел.

В документа се подчертава, че страните подкрепят амбициозния график за изпълнение на дейностите по проекта. Съгласно декларацията се предвижда строителните работи по газопровода Гърция-България да започнат до края на 2018 г. Интерконекторът следва да бъде въведен в експлоатация през 2020 година, когато се очакват и първите доставки на азербайджански природен газ през Транс-Адриатическия газопровод. Министър-председателите на България и Гърция ще следят отблизо изпълнението на дейностите по проекта, за да се осигури своевременното му реализиране.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е стратегически проект за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за региона на Югоизточна Европа. Изграждането му ще осигури на Европа природен газ от допълнителни източници, по-специално от каспийския регион през Транс-Адриатическия газопровод, както и втечнен природен газ от Гърция. Интерконекторът Гърция-България е сред седемте приоритетни за ЕК проекти, включен е в инициативата за газова свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC). Реализацията на газопровода ще допринесе за свързване на енергийните пазари, ще увеличи конкуренцията и ще гарантира сигурността на доставките на газ в Югоизточна Европа.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3751 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.06.29 | 19:01

4
ТАЗИ ДЪРТА ОТРЕПКА ЮНКЕРК НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАМАЖЕ НА МАЛКИЯТ ПРЪСТ НА ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦА КОЛЮ БОСИЯ.ЮНКЕРК Е ЕДНА БЮРОКРАТИЧНА ЕВРО ОТРЕПКА.

2018.06.29 | 18:58

3
ДОКАТО БОКО ПРЕГРЪЩА ДЪРТИЯ ПИЯНИЦА ЮНКЕРК,КОЛЮ БОСИЯТ ГЛАДУВА 17ти ДЕН В ЗНАК НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПРЕСТЪПНИЯТ МОДЕЛ НА ШАЙКАТА.
дамбулова

2018.06.29 | 17:08

2
Боко,ти си моят герой

2018.06.29 | 16:50

1
А НЯКОЙ ДА МУ Е КАЗАЛ,ЧЕ АЗЕРБЕЙДЖАНСКИТЕ НАХОДИЩА СА ПОЧТИ ИЗЧЕРПАНИ ,НО СЛЕД КАТО БЕШЕ ИЗГОНЕН ОТ ПУТИН КАКВО МУ ОСТАВА?

Добави коментар

Водещи новини