Двама бивши енергийни министри отрекоха да е имало външен натиск за спирането на "Южен поток"

  • 04 октомври 2018 12:52

  • 5684
  • 11
Двама бивши енергийни министри отрекоха да е имало външен натиск за спирането на "Южен поток"
© Булфото (архив)

Бившите енергийни министри Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на от БСП отрекоха върху тях да е имало външен натиск за спиране на проекта "Южен поток". Те коментираха темата пред журналисти в парламента по повод изказването на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, който на съвместна пресконференция в Санкт Петербург с австрийския канцлер Себастиан Курц заяви, че България под натиск от вън се е отказала от проекта и сега съжалява.

Добрев заяви, че върху него като министър не е упражняван натиск, но допълни, че не е бил министър при спирането на проекта. Той отбеляза, че ГЕРБ са имали критики към начина, по който проектът се е структурирал по времето на кабинета "Орешарски". По думите му тогава е имало проблеми и с комуникацията с ЕК.

"Нашите основни критики още тогава бяха, че обществената поръчка, която проведе кабинета "Орешарски", стартира на Коледа и приключи на Нова година", посочи Добрев.

Това няма абсолютно нищо общо, възрази Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на и уточни, че тогава ЕК е имала претенции за начина, по който е създадена проектната компания, защо била само между "Булгаргаз" и "Газпром". Тогава имаше претенции към три правителства, каза Стойнев.

"Въпросът е, че когато имаше пълната готовност и финансирането беше осигурено за изграждане на този проект, защо ГЕРБ се хвалят, че са спрели три големи енергийни проекта, включително и "Южен поток", коментира той.

"По наше време не е имало никакъв натиск. Нещо повече - ние имахме пълната готовност за изграждането на този проект. Както необходимите кораби за изграждане на проекта бяха в пристанища Варна и Бургас, така и двете пристанища бяха пълни с тръби", заяви Стойнев.

Според него спирането на проекта се дължи на процесите в Европа и ситуацията в Украйна по онова време. Позицията на БСП е, че този проект е необходим за страната, че България трябва да има сигурност на доставки на природен газ, заяви той. "В ЕС за едни държави може да има директен достъп до природен газ, а други не могат да имат. Тези двойни стандарти може би са причината да има толкова негативизъм за начина на функциониране на ЕС", коментира Стойнев.

Припомняме, че Добрев беше министър в първия кабинет на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, а Стойнев в кабинета на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5684 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2018.10.04 | 23:11

11
Щом Драго пелтека го е казал излиза че БСП по собствено желание са спрели проекта ,а на благодетелите от Москва са обяснили че Брюксел не им е дал шанс. Те това им коства отпадането от властта за дълго време....
Иван

2018.10.04 | 15:43

10
Къса памет. За "Син поток" самички се осрахме. Много помогнаха лобисти, еколози и плотиккоректни идиоти. То не беше ужас, загуби екологични катастрофи. Безумни експерти които обясняваха колко ще сме щастливи ако произвеждаме ток от американски втечнен га. Син поток си тече покрай нашите граници, турците печелят а плотиккоректни идиоти се надат на забвение.
Южен поток ни го взеха за да не се заобиколи Украйна. Чудесен начин да изнудваш Руснаците.
БСП ВИЗИЯ ЗА ОБИРА НА БЪЛГАРИЯ

2018.10.04 | 15:31

9
МРЪСНИЦИ СА ВСИЧКИ ОТ БСП ДОЙДОХА И СПРЯХА ЗА ГОДИНА И ПОЛОВИНА ВСИЧКО И ЕВРОФОНДОВЕ И ЮЖЕН ПОТОК И КТБ ОТКРАДОХА И ПРАСЧО ЗА ШЕФ НАГЛАСИХА В ДАНСЧЕТО
4040

2018.10.04 | 15:07

8
Ако няма и натиск, значи сме много прости като хора.чупим тъпомера да си защитаваме интересите
az

2018.10.04 | 14:40

7
Togava ste za linch !

2018.10.04 | 13:55

6
Трима сенатори водени от Макейн долетяха в София като се разбра че кораба за полагане на тръби е пристигнал в Черно море и веднага след срещата примиера нашите се огънаха първо времено го замразиха а после се отказаха
Въййй

2018.10.04 | 13:36

5
Хахаха без натиск хайде моля ви се .... Много ясно че Европа няма да е щаслива. То и затова сега са щасливи щото Боко им лиже задните части,щял хъб да прави. Той и работни места откриваше пък.... Трябва да се спре да се мисли само за пари ,обаче няма кой всеки гледа парата докато е на власт после нали винаги няма виновни, така че ... отново народа ще е ощетен. Жалко наистина ,ако имахме добри политици за тази малка държава и на такова място ,но нали всеки гледа заленото. Пък Боко,него си го знаем запилява българите и не му пука
Въййй

2018.10.04 | 13:36

4
Хахаха без натиск хайде моля ви се .... Много ясно че Европа няма да е щаслива. То и затова сега са щасливи щото Боко им лиже задните части,щял хъб да прави
Въййй

2018.10.04 | 13:35

3
Хахаха без натиск хайде моля ви се .... Много ясно че Европа няма да е щаслива. То и затова сега са щасливи щото Боко им лиже задните части,щял хъб да прави
ъъъ

2018.10.04 | 13:23

2
Още по-зле, значи сами са се наду..пили.

Добави коментар

Водещи новини