Трайчо Трайков: Газът по „Турски поток“ си е само за Турция

  • 04 юни 2018 07:31

  • 2152
  • 4
Трайчо Трайков: Газът по „Турски поток“ си е само за Турция
©

„Турски поток“ си е точно това, не е продължение на „Южен поток“. Това си е една тръба, по която газът минава директно в Турция. Няма смисъл и от по-голям газопровод на този етап. Руският замисъл не отговаряше на никое правило на свободния пазар затова не се случи "Южен поток". Това каза бившият икономически министър Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко в ефира на БТВ.

„Газът си е за Турция“, подчерта той.

Според него най-добрият начин за страната ни и за Европа е доставките на газ да пристигат по съществуващата инфраструктура, защото ще е по евтино. „Турски поток е политическа хрумка, която показа, че Русия контролира доставките. Щепселът се дърпа от самия руски президент. Хубаво е да има газов хъб, инфраструктура и платформа за търговия. Всичко опира в сметките и ползите за България. В началото на проекта имаше начин да се вържем към газопрпвода, но впоследствие сметката много нарасна“.

„България има много по-важни неща за изясняване с Путин, които не разбрахме дали са уточнени. Парите, които сме надплатили за доставката на газ през последните 10 г. около 4 милиарда“, попита Трайков.

„Интересът към АЕЦ „Белене“ на инвеститорите е да си получат парите, защото никой не би влагал в една губела сделка. За да не губи някой трябва да компенсира разликата между загубите и пазарната цена. Според мен такова решение трябва да се вземе с условията, че до финализиране на проекта няма да се харчат повече средства“, подчерта бившият енергиен министър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2152 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Умник Гюро

2018.06.04 | 21:53

4
Предател-масон.
mp

2018.06.04 | 12:10

3
eto i tuk niama da pisheme tce prestapnite slugi na ciganskiat premier ne ni razreshavat da pishem za podvizite mi osrani vav moskva.

2018.06.04 | 07:51

2
Ъйс Трайчо, ха, ха, ха
ДЕМЕК

2018.06.04 | 07:47

1
СРЕДЕН ПРЪСТ ЗА ГРОБ,ТИКВАТА и БЪЛГАРИЯ.

Добави коментар

Водещи новини