Мислят нов начин за облагане на апартаментните комплекси в курортите

  • 21 юни 2018 13:34

  • 1044
  • 1
Мислят нов начин за облагане на апартаментните комплекси в курортите
© Булфото (архив)

Работна група в парламента ще търси начин за облагане на апартаментните комплекси в курортите. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя припомни, че на заседанието си вчера комисията е приела на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, предложени от депутати от Обединените патриоти.

Според Менда Стоянова има сив сектор и се укриват доходи от наеми в апартаментни комплекси в курортите. Тя уточни, че сегашното законодателство изисква с ДДС да бъдат облагани приходите от наеми от тези апартаменти, апартаментни комплекси, къщи за гости, които не са регистрирани като туристически обекти по Закона за туризма. Въпреки това, практически няма облагане и доходите се укриват, посочи тя.

Стоянова заяви, че е съгласна с вицепремиера Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, че трябва да се търси друга база за облагане, а не прихода от наем. Според нея обаче базата, която вицепремиерът предлага, не е най-точната, защото се явява като втори данък недвижими имоти, което е недопустимо по Конституция.

Поех ангажимент с работна група да намерим подходящото решение, така че законът да стане работещ и наистина този сектор да излезе на светло, каза Менда Стоянова. Ще бъде пак под формата на данък, но не точно данък върху самия недвижим имот, допълни тя.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1044 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.06.21 | 14:14

1
ПЪРВО ДА СИ МАХНЕ ПРОТИВОГАЗА И ТОГАВА ДА МИСЛИ

Добави коментар

Водещи новини