Ядрени експерти: АЕЦ "Белене" е изключително нискорисков проект

  • 06 юни 2018 11:48

  • 4574
  • 2
Ядрени експерти: АЕЦ "Белене" е изключително нискорисков проект
© Булфото (архив)

АЕЦ "Белене" е изключително нискорисков проект, заяви днес във Варна изпълнителният директор на Международния център за ядрена компетентност във Виена Янко Янев, който участва в Международната ядрена конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност".

Той уточни, че риск-анализът е изготвен по искане на Българския атомен форум /БУЛАТОМ/, като е използвана същата методика, която използва от Департамента по енергетика на САЩ при оценка на големи енергийни проекти.
Той коментира, че регулаторният риск при АЕЦ "Белене" е много нисък, финансовият риск също е сравнително нисък. Според него, най-големият риск за проекта "Белене" е политическият - не вземане на решение, отлагане - това е чиста загуба на средства, на кадри и специалисти.

Янев посочи, че първото нещо, което гледа всеки потенциален инвеститор, е какъв е рискът за този проект. Специалистът каза още, че след като един проект има лицензирана площадка е огледано подробно всичко.

Той коментира още, че при реализация на проекта АЕЦ "Белене" страната ни трябва да следва собствен модел, защото ако едно нещо работи в Унгария не означава, че трябва да го направим по същия начин. Янев обясни, че Унгария е използвала разумен модел - държавно гарантиран кредит.

По думите му "ние трябва да видим какъв ще бъде нашият модел, какво ще реши инвеститорът, който ще привлечем, доколко и как ще участва България и естествено да запазим националния интерес, защото това е обект, който ще живее 80 или 100 години".

България няма още утвърдена стратегия за развитие на атомната енергия, каза още Янев. Той уточни, че при атомната енергия е много по-сложно и не може да бъде обхваната само в стратегията за енергийно развитие.
Атомната енергетика е такава, че след като я построим ние можем да кажем след 10 години каква ще е цената и няма да има влияние, че цената на газа се е вдигнала или паднала, каза в отговор на въпрос Янев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4574 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.06.06 | 14:16

2
то и за Чернобил така говореха
въпрос

2018.06.06 | 12:25

1
а преди 10 години не беше ли същото?

Добави коментар

Водещи новини