Трайчо Трайков и проф. Атанас Тасев в спор за АЕЦ "Белене"

  • 15 май 2018 07:46

  • 3126
  • 0
Трайчо Трайков и проф. Атанас Тасев в спор за АЕЦ "Белене"
©

Беше очевидно, че се върви към притопляне на проекта АЕЦ "Белене". Това стана ясно още след решението на Арбитражния съд. В този състав на Народното събрание предложението за рестарт на строежа на АЕЦ "Белене" ще мине без проблем и тогава тежко и горко ни.

Това каза в сутрешния блок на БТВ бившият енергиен министър Трайчо Трайков, който коментира идеята за отпадане на мораториума за строеж на АЕЦ "Белене". Заедно с него гост беше и енергийният експерт проф. Атанас Тасев. "Съчувствам на Делян Добрев за обясненията, които той дава сега. Около тази централа има куп неизчистени въпроси. Като започнем от сеизмологичната обстановка, минем през икономическите перспективи и стигнем до геостратегическите. Аз ще се спра само на икономическите. Ясно е, че тази централа ще губи пари за период от 10-15 години. Искаме ли държавата също да губи пари и да дава пари?", попита Трайков.

"За 5 години централата ще излезе на плюс. След 10 години АЕЦ "Белене" ще донесе мощен паричен поток. За мен има ясно решение на проблема АЕЦ "Белене" и аз съм го представител още преди години. Държавата прави точно това в момента. Търси ясен инвеститор, който да строи. С китайците предстоят тепърва разговори. Те търсят възможност да използват свои технологии, за да направят експанзия на европейския пазар", разкри от своя страна проф. Тасев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3126 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини