Теменужка Петкова: Държавата трябва да одобри продажбата на ЧЕЗ

  • 14 ноември 2017 15:40

  • 1871
  • 1
Теменужка Петкова: Държавата трябва да одобри продажбата на ЧЕЗ
© Булфото (архив)

Държавата трябва да одобри продажбата на ЧЕЗ, каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по по време на енергийна конференция, организирана от Българския енергиен форум.

Държавата ще направи щателна проверка на кандидата за купувач на доставчика на ток в Западна България ЧЕЗ, увери енергийният министър. По думите на Петкова все още ЧЕЗ не е информирал Министерството за бъдещия купувач.

Според чешките медии най-добро предложение за дружеството е направил българският енергиен търговец “Фючър енерджи”.

ЧЕЗ е най-големият доставчик на ток у нас. Снабдява с електроенергия Западна България, включително и големите ни планински курорти. Дружеството е държавно и собственост на Чехия. То се продава от две години, но едва сега се говори за резултати от преговорите.

Енергетиката ще бъде един от основните приоритети по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това е секторът, който касае всеки един от нас като потребители, касае и бизнеса. Това е секторът, който има изключително голямо влияние и въздействие върху икономиката на всяка една държава, заяви още Петкова.

Тя припомни, че в края на миналата година беше приет законодателният пакет "Чиста енергия за всички европейци". По думите й това е законодателен пакет, който може да бъде определен като изключително амбициозен и фундаментален за развитието на енергетиката.

Министърът на енергетиката обясни, че темите, които в рамките на Българското председателство ще трябва да бъдат разрешени, са свързани с енергийната ефективност и модела на електроенергийния пазар. Според Петкова трябва да се намери общ подход и консенсус между всички 27 държави-членки и по теми, свързани с възобновяемите енергийни източници и приемането на Регламент за управлението на Енергийния съюз.

Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по допълни, че важен приоритет пред България по време на председателството на страната ни на Съвета на ЕС е да се засили регионалното сътрудничество. По думите й по време на председателството страната ни ще акцентира върху засилване на сътрудничеството и изграждане на липсващата енергийна инфраструктура между страните от Западните Балкани.

"В сектор енергетиката този приоритет има изключително висока стойност, защото той е свързан с целия регион, с развитието на пазара на природен газ, с конкуренцията и сигурността на доставките. Тук ние ще наблегнем на изграждането на липсващата инфраструктура на България със съседните на нас страни. Това е приоритет, който ще даде възможност да поставим основите на един регионален пазар на природния газ и да гарантираме сигурността на енергийните доставки", заяви Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Министър Петкова информира, че в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС ще се състои и форум на Групата на високо равнище за свързаност на газопреносната система в Централна и Югоизточна Европа /CESEC/. Тя се надява именно в рамките на този форум да бъде поставена и първата копка на изграждане на Интерконектора Гърция-България.

Енергийният министър извести, че миналата седмица е била възложена първата обществена поръчка за реализацията на интерконектора, която е свързана с избора на инженер-проектант за този проект. През следващата седмица предстои да бъде възложена и обществената поръчка за доставките на тръби.

Председателят на парламентарната енергийна комисия в парламента Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: съобщи, че на 13 и 14 май 2018 г. ще се проведе междупарламентарна комисия в Народното събрание, на която ще заседават председателите на енергийните комисии от всички държави от ЕС.

Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: е на мнение, че трябва да се премине по-бързо към либерализация на пазара на електроенергия. Той смята, че трябва да се изготви изцяло нов Закон за енергетиката, защото предстоящите промени в този закон ще бъдат много. "Цели глави трябва да изчезнат, други да се пренапишат. Моето мнение е, че трябва да има изцяло нов Закон за енергетиката, който да отмени стария и да приложи реално либерализацията на пазара в България", заяви Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:, цитиран от БТА.

Председателят на Комисията по енергетика в парламента се надява да има добри новини от двата блока, които се проучват за наличието на природен газ в Черно море.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1871 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Karo

2017.11.15 | 07:57

1
Кви фючърси кви мафии кви офшорни политици бе?Национализация!

Добави коментар

Водещи новини