Българите не могат да покриват извънредните си разходи

  • 29 юни 2017 09:11

  • 9770
  • 3
Българите не могат да покриват извънредните си разходи
© novini.bg

Три от четири български домакинства не могат да покрият възникнал извънреден разход, показва проучване на финансовата уязвимост на семействата. Оказва се, че голямата част от домакинствата у нас, за разлика от европейските, не могат да реагират адекватно, когато се наложи да осигурят допълнителни средства за своите бюджети, информира БНР.

Само едно от десет български домакинства би подходило предприемчиво, като организира допълнителна работа или стартиране на собствена дейност, за да потърси допълнителен източник на доходи. В Европа този дял на домакинствата е много по-голям, а финансово уязвимите са над 30 на сто по-малко.

Обяснението на авторите на проучването в цифри: 64 процента от домакинствата у нас не спестяват, 76 процента не успяват да покрият непредвиден разход от 1 500 лева, а 80 на сто - разход от 2 000 лева, в рамките на един месец. За почти 90 процента намаление от десет на сто в доходите им ще се отрази чувствително на семейния бюджет.

Още от причините за високата степен на финансова уязвимост са ниските доходи у нас, както и ниското ниво на финансова грамотност и финансово планиране.

Последвайте канала на

Десислава Станева
9770 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
оня с коня

2017.07.08 | 08:25

3
Предизборните обещания на герб, че ще вдигнат доходите се оказаха Голяма лъжа. Вдигнаха всиочко друго освен тях. На фона на вдигнатите цени сега и да вдигнат с малко доходите ще сме по зле от преди изборите.

2017.07.08 | 08:25

2
ТАКА СТОЯТ НЕЩАТА В БОКОЛАНДИЯ.АКО ПИТАШ ГЕЙБЕРИТЕ ВСИЧКО Е НАРЕД, ХОРАТА ПОЛУЧАВАТ ДАЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО ХАРЧАТ.
Пешо шопа

2017.06.30 | 11:58

1
Ей, аман от ТРОЛОВЕ, бе! Все ГЕРБ, все Борисов са ви в устите... Ама така си е! ГЕРБ предизвикват и слънчевите изригвания, а озоновата дупка лично Борисов я проби!

Добави коментар

Водещи новини