Ръст в промишлеността с 0,8% през март

  • 09 май 2017 13:00

  • 1007
  • 0
Ръст в промишлеността с 0,8% през март
© novini.bg

По предварителни данни на Националния статистически институт през март индексът на промишленото производство, изчислен от сезонни данни, нараства с 0,8 на сто в сравнение с февруари.

През март 2017 г. при календарния индекс на промишленото производство е регистриран ръст 5,9 на сто спрямо съответния месец на 2016-а.

През март увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 2,6 на сто, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 5,4 на сто, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,8 на сто.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 11,2 на сто, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - със 7,2 на сто, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 6,4 на сто, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 5,8 на сто. Спад е регистриран при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7,9 на сто, производството на химични продукти - със 7 на сто, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 3,9 на сто.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарни данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 9,9 на сто, и в добивната промишленост - с 3,7 на сто, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистриран спад от 6,1 на сто.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на основни метали - с 52,7 на сто, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 40,6 на сто, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 15,7 на сто, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 15,3 на сто. Намаление е отчетено при производството на превозни средства, без автомобили - с 13,8 на сто, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 10 на сто, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 3,5 на сто, производството на тютюневи изделия - с 2,8 на сто.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1007 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини