И в преработващата промишленост има дефицит на кадри

  • 22 юни 2017 09:16

  • 3673
  • 4
И в преработващата промишленост има дефицит на кадри
© Getty Images/Guliver (архив)

Недостиг на кадри има и в преработващата промишленост, коментираха в интервю за БТА експерти от Агенцията по заетостта, запитани за актуалното състояние на пазара на труда у нас.

В отрасъла е осезателно търсенето на специалисти със средно професионално образование и инженерни кадри, владеещи чужди езици.
Несъответствието между търсените и предлаганите на пазара на труда квалификации и "изтичането на мозъци" са основните причини за задълбочаването на проблема с недостига на квалифицирани кадри, смятат от Агенцията.

Традиционно гладът за специалисти в IT-сектора продължава да е голям. Но и други отрасли се нуждаят от работна сила със съответните умения - сферата на хотелиерството и ресторантьорството, сектор "хуманно здравеопазване и социална работа". В сферата на образованието пък високата средна възраст на заетите и ниската мотивация сред младите хора да се реализират като учители в бъдеще би довело също до проблеми при осигуряване на кадри, прогнозират от Агенцията по заетостта.

В Бюрата по труда в момента пилотно се прилага новият модел Личностен профил на търсещия работа, който дава ясни очаквания и възможности на хората да вземат по-добри решения за развитието на своята кариера, съобщиха от Агенцията по заетостта. Чрез нов електронен модул се интегрират инструменти за самоопределяне на притежаваните ключови умения и обучения за развитието им, които подпомагат насочването им към трудова реализация. Целта е това да доведе до по-добро предлагане на най-подходящите услуги на отделните групи клиенти, изготвяне на индивидуален план за действие и устойчиво активиране.

Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта за професионално-образователната структура показват, че около 50 процента от регистрираните безработни имат липса на необходими компетенции за заемане на обявени свободни работни места на пазара на труда. За новите професии на пазара на труда се изискват различни нови или комбинации от умения, качества, образование и опит, коментираха от Агенцията. Най-често липсата на социални умения, като комуникативност, висока отговорност, толерантност и организираност не съответстват между търсени от работодателя и предлагани умения от безработните.

Предстои започването и на нова схема, съфинансирана от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (2014-2020) "Готови за работа", насочена към младите хора. По схемата е предвидено стимулиране на активността на около 10 000 младежи до 29 г. включително, които не са нито в образование или обучение, нито в заетост, както и не са регистрирани като безработни лица. Предвижда се поне 3 000 от тях да бъдат мотивирани да започнат обучение или работа.

Ще започне проект "Обучение на възрастни преминали курсове по ограмотяване", по който е предвидена интеграцията на поне 3 300 безработни с основно и по-ниско образование или такива без образование чрез включване в обучения за професионална квалификация срещу ваучери и/или чрез участие в трудови борси.

От 15 юни Агенцията по заетостта е започнала прием на заявления по проект "Ваучери за заети лица", насочен към работещите на трудов договор в предприятия извън държавната администрация със средно или по-ниско образование. Очаква се близо 54 000 да се включат в курсове за професионална квалификация и/или обучения по чужд език или дигитална компетентност.

Константин Тодоров
3673 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Банкината България

2017.06.28 | 13:49

4
Голям праз , нали Боко султанът е добре , през к.ра им е на партийните "функционери". Селяците и мангалите са им основния електорат

2017.06.28 | 12:19

3
Дефицит на кадри няма! Има дефицит на нормално заплащане. 99% от фирмите у нас са или "АлиБаба и 40-те разбойници ООД" или "Чичо Томовата Колиба ЕООД".

2017.06.24 | 23:26

2
ХОРАТА ГЛАСУВАТ ЗА БОКОЛАНДИЯ С КРАКАТА СИ ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ 2 .
Кики

2017.06.24 | 23:26

1
След 20 години ще е само цигани в таз България

Добави коментар

Водещи новини