Христо Алексиев: Рефинансирането на дълга на БДЖ е абсолютно задължително

Рефинансиране на дълга на БДЖ е абсолютно задължително, каза пред журналисти днес служебният министър на транспорта Христо АлексиевХристо Алексиев Христо Алексиев е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в. Алексиев мотивира твърдението си с това, че в момента наказателните лихви по сегашния заем е 8 процента. Той беше категоричен, че това е недопустимо и води към допълнителна загуба на финансов ресурс.

Подготвяме се за преговори с кредитори и облигационери. За рефинансиране ще говорим с български и чужди банки, уточни Алексиев. Идеята по думите му е да се разсрочи плащането към облигационерите, да се намали лихвата, за да може БДЖ да "си вземе въздух" и да реализира нормално оперативната си програма.

Министърът съобщи още, че за целта са водени и разговори със Световната банка, която ще бъде привлечена като консултант на МТИТС при преструктурирането на задълженията на БДЖ. Работи се по вариант, който не включва подкрепа от страна на държавата. Алексиев каза, че се полагат усилия това да приключи в рамките на служебния кабинет.

Попитан каква е сумата за рефинансирането, Алексиев каза, че става въпрос за рефинансиране на заемът към облигационерите. Тези средства са в размер на около 250 млн. лева и те трябва да се разсрочат и рефинансират при по-добри условия.

Министър Алексиев участва в кръгла маса на тема "Предизвикателствата пред българските железници за изход от кризата - управление и развитие". Събитието се състоя днес в сградата на Синдикалния дом на транспортния работник, София.

В края на дискусията служебният министър Алексиев каза, че е изключително щастлив днес да види в една зала целият елит на железницата от всички поколения. "Надявам се от днешния форум да излязат ясни и конкретни мерки, но за да се случи реформата мерките трябва да бъдат устойчиви", добави още Христо АлексиевХристо Алексиев Христо Алексиев е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в, цитиран от БТА.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет