България и Словакия ще си сътрудничат за реализацията за хъб "Балкан"

  • 04 ноември 2016 11:30

  • 961
  • 1
България и Словакия ще си сътрудничат за реализацията за хъб "Балкан"
©

„Булгартрансгаз“ ЕАД и „eustream“ a.s ще работят за подобряване сигурността на доставките на природен газ в региона на Централна и Югоизточна Европа и за реализацията на инфраструктурни проекти - газов хъб „Балкан“ и газопроводът „Ийстринг“.

Това предвижда подписаният днес, в присъствието на министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по, Меморандум за разбирателство между българския и словашкия газопреносен оператор. „Булгартрансгаз“ и „eustream“ ще разработят концепция за развитието на газоразпределителен хъб у нас в съответствие с проекта Eastring. Двете страни подробно ще анализират и ще разгледат техническите възможности за координираното изпълнение на двата проекта, информират от Министерство на енергетиката.

Със споразумението се потвърждава свързаността между проектите. Газопроводът „Ийстринг“ ще служи като приоритетен западен маршрут за междусистемното свързване на регионалните пазари и газов хъб „Балкан“. С цел гарантиране сигурността на доставките на природен газ в региона на Централна и Югоизточна Европа, в меморандума се предвижда подкрепа за включването на други страни, заинтересовани от развитието на двата проекта.

„Булгартрансгаз“ и „eustream“ ще си сътрудничат с информация по проектите, ще обменят ноу-хау и най-добри практики, съгласно съществуващите политики и регионални инициативи на ЕС, следващи принципите за развитие на единен европейски газов пазар.
В меморандума е записано още, че двете дружества ще работят за насърчаване конкурентоспособността и подобряването на либерализацията на единен газов пазар. Отчита се също и общата регионална цел и необходимостта от развитие на междусистемно свързана газопреносна инфраструктура.

Последвайте канала на

Десислава Станева
961 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.04 | 11:42

1
Баламосват ни с Хъбове, а картелът "Кумовете" /Борисов-Златев/ пак вдига бензина! Докога? Цената на петрола падна двойно!

Добави коментар

Водещи новини