Близо 600 000 фирми пред закриване

  • 01 декември 2011 20:30

  • 2460
  • 0
Близо 600 000 фирми пред закриване
©

589 803 фирми не са се пререгистрирали, а има само месец до изтичането на крайния срок - последния работен ден на годината 30 декември. Това показват данните на Агенцията по вписванията, която поддържа Търговския регистър.

Според специалисти немалка група от фирми чакат последния момент, за да подновят вписването си и това за пореден път ще доведе до опашки пред гишетата на агенцията. Показателен за традицията да се чака крайният срок е фактът, че от началото на годината са се пререгистрирали 91 655 фирми. Собствениците им явно са мислили до последните дни на 2010 г., за когато беше предвидено да приключи пререгистрацията, и са оставили тази задача за следващата година.

Огромната част от непререгистрираните фирми са еднолични търговци (ЕТ) - 480 873. Повечето от тях обаче надали ще го направят в оставащия месец. Това са търговци, които от години не развиват дейност и съществуват само на хартия, защото собствениците им не са си дали труда да ги ликвидират. Те нямат и никакъв стимул сами да поискат да бъдат отписани от Търговския регистър, тъй като държавата ще го направи вместо тях. По закон от 1 януари 2012 г. всички непререгистрирани ЕТ автоматично ще се смятат за прекратени.

Не такова е положението с общо 112 741 акционерни компании (АД) и дружества с ограничена отговорност (ООД), които досега не са се пререгистрирали. Ако не го направят до края на тази година, те ще продължат да съществуват, но няма да могат да работят. От Нова година те ще загубят правото да сключват всякакви сделки, а ще могат само да плащат данъци, заплати и осигуровки на служителите си.

Всички непререгистрирани АД и ООД ще бъдат обявени публично в специален списък и ще бъдат прекратени чак след 31 януари 2015 г. Дотогава ще са във висящо положение. В това време кредиторите на тези фирми биха могли да поискат за тях да започне процедура по ликвидация или несъстоятелност. Именно това са двете възможности кредиторите да си получат парите, които им дължи някое непререгистрирано ООД или АД.

Пререгистрацията на фирмите бе въведена при създаването на новия електронен Търговски регистър. Целта беше да останат само действащите компании, а създаваните “на килограм” в началото на 90-те години да бъдат заличени. Пререгистрацията трябваше да започне още през 2006 г., но бе отложен за 2007 г., а след това и за 2008 г., когато най-накрая стартира. Трябваше да приключи до края на 2010 г., но дни преди изтичането на срока беше дадена още година.

От 1989 до 2008 г. в България са създадени 1 021 810 фирми. От тях досега са се пререгистрирали 432 007 и се приема, че това са реално действащите компании. Активните в бизнеса се пререгистрираха още преди 2-3 години.

Последвайте канала на

Novini.bg
2460 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини