Новият външен дълг на България няма да доведе до икономически растеж, смята експерт

  • 16 март 2016 09:25

  • 1441
  • 2
Новият външен дълг на България няма да доведе до икономически растеж, смята експерт
© novini.bg

Два милиарда евро нов дълг за страната беше реализиран в понеделник. От финансовото министерство обявиха, че е постигната изключително добра доходност.

Според Кирил Григоров – изпълнителен директор на Агенцията за кредитен рейтинг лихвените проценти на международните пазари в момента са ниски и моментът е подходящ да се емитират дългове.

"Когато гледаме доходността, която е постигната, трябва да направим едно сравнение какви са лихвените нива в момента в Еврозоната. Ако изходим от това, че основната лихва на Централната европейска банка е 5 стотни от процента, депозитната лихва е отрицателна – 0.4%, тогава ще видим, че доходността, която ние сме постигнали на пазарите, е сравнима с риска, който носят нашите книжа, с кредитния рейтинг на България. Аз лично смятам, че инвеститорите въобще не могат да са недоволни, тъй като в сравнение с цените, които са в момента в Еврозоната на подобни ценни книжа нашата доходност е достатъчно висока", обясни пред БНР Григоров.

Като намерение за използване на дълга беше обявено, че парите ще отидат за покриване на бюджетния дефицит, за изплащане на стар дълг, както и за заделянето на резерв, който да послужи при необходимост след оценка на активите на банките.

"От икономическа гледна точка един държавен заем би трябвало да се инвестира така, че да доведе до икономически растеж и от него да дойдат средства, които да послужат за погасяване на заема с лихвите. От тази гледна точка това, което е обявено в момента, нито една от тези три цели само по себе си не води до икономически растеж, коментира изпълнителният директор на Агенцията за кредитен рейтинг", каза той.

Според Григоров, няма да се наложи банковата система да бъде подпомагана от държавата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1441 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Важно!

2016.03.17 | 13:06

2
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

2016.03.16 | 20:59

1
Нов заем, а кой ще го плаща?

Добави коментар

Водещи новини