Разработват стратегия за насърчаване на женското предприемачество

  • 17 февруари 2016 10:15

  • 963
  • 0
Разработват стратегия за насърчаване на женското предприемачество
© Булфото

Министърът на икономиката Божидар ЛукарскиБожидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва съобщи по време на икономически форум, че се разработва стратегия за насърчаване на женското предприемачество.

Министерството на икономиката подкрепя женското предприемачество чрез мерките в Плана за действие "Предприемачество 2020 България". Една от мерките е свързана с разработването на стратегията за насърчаване на женското предприемачество. Тя се подготвя от организациите на жените -предприемачи в партньорство с МИ. В нея ще има мерки за достигане на основната цел - увеличаване на броя на жените предприемачи и укрепване на организациите и мрежите в подкрепа на женското предприемачество. Сред конкретните дейности, които ще бъдат разписани в документа, са обучение, наставничество, съдействие за разрешаване на деловите проблеми на жените - предприемачи.

По линия на новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" също се предвижда подкрепа за жените - предприемачи, стартиращи собствен бизнес, по ос 2 "Достъп до финансиране в подкрепа на предприемачеството", каза министърът, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че двигател на икономическата активност в страната са жените предприемачи. През последните години има плавен ръст на дела на жените - предприемачи, каза министърът. По данни на НСИ жените, които са собственици на фирми, са 30 на сто от всички предприемачи. Средният процент за Европа също е около 30 на сто. Целта на политиките ни е да увеличим този процент, заяви министърът.

Пред журналисти министърът информира, че се очаква на днешното заседание на кабинета да бъде обсъдена и темата с блокадата по българо-гръцката граница и добави, че все още няма краен анализ на размера на щетите за икономиката ни, защото "ситуацията е в движение".

Последвайте канала на

963 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини